Saab Youngman Pang Da

Saab blir kinesiskt – Muller köps ut

Saab Automobile blir kinesiskt när Pang Da och Youngman köper ut huvudägaren Victor Muller för 900 miljoner kronor.

Flera dagars förhandlingar mellan de två kinesiska företagen och Swedish Automobile verkar nu ha lett till en överenskommelse mellan de två parterna kring att Saab säljs i sin helhet till Youngman och Pang Da.

 I och med affären drar rekonstruktören Guy Lofalks tillbaka sin ansökan till tingsrätten i Vänersborg att rekonstruktionen ska avbrytas. Anledningen till att Lofalk ville avbryta rekonstruktionen var att bryggfinansiering saknades, i och med att Youngman och Pang Da inte förde över de 640 miljoner som parterna kom överens om i juni. Den nya prislappen på 900 miljoner är långt under de 2,2 miljarder kronor man i samma veva i somras kom överens om att köpa 53,9 procent av Saab för. Förra veckan tackade Victor Muller nej till ett bud på 200 miljoner för hela Saab.

 I avtalet som kommer presenteras om och när affären blir helt klar kommer svar på tal kring kort- och långsiktig finansiering av Saab finnas. 

 Affären skulle även innebära att de resterande fyra dagslönerna som inte täckts av den statliga lönegarantin kan betalas ut, skriver Sveriges Television. 

 Saab hade under fredagsförmiddagen ingen kommentar att lämna kring de nya uppgifterna. 

 – När och om vi kommer göra det så sker det via en pressrelease, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Uppdatering

 Swedish Automobile bekräftar att man kommit överens om en avsiktsdeklaration med Pang Da och Youngman om att sälja Saab Automobile och Saab Great Britain Ltd., skriver Swedish Automobile i ett pressmeddelande. Köpesumman uppges till 100 miljoner euro, motsvarande cirka 900 miljoner kronor. Ett av Saabs krav för att sälja är enligt pressmeddelandet att de nya ägarna ser till långsiktig finansiering av företaget.

– Det är fantastiskt, framtiden är säkrad. Kineserna har lovat att investera minst en halv miljard euro (motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor, reds anm) i Saab, så det här är väldigt bra för Saab och väldigt bra för Trollhättan, säger Saabs vd Victor Muller i en intervju med Sveriges Radio.