Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab-fabriken i Trollhättan åter igång

Saab-fabriken i Trollhättan har väckts ur sin dvala och produktionen startats, men några kompletta bilar handlar det dessvärre inte om. Nevs har nämligen dragit igång reservdelstillverkning på uppdrag av statliga Saab Parts.

Det är på presslinan i fabriken som ett tiotal anställda från och med i måndags tillverkar reservdelar åt befintliga Saab-bilar, beställda av det av Riksgälden ägda Saab Parts.

– Vi har ett tiotal kollektivare som ska jobba med det här. Vi vill ju att de tillgångar vi har ska användas, dels för att det ger ett visst intäktsflöde samtidigt som vi vill att våra anställda ska komma igång och arbeta, säger Mattias Bergman, vice president på Nevs till tidningen TTELA.

Samtidigt som reservdelstillverkningen startat på Stallbacka tillkännagav Nevs ägare, National Modern Energy Holdings Ltd, att de genom sitt helägda dotterbolag State Power Group startar Kinas modernaste batterifabrik i Peking.

Där ska nya batterier av litiumjärnfosfat-typ tillverkas och de uppges ha högre energidensitet än vad som erbjuds på marknaden i dag. De ska platsa i eldrivna bilar och bussar. Enligt Nevs ska fabriken bli huvudleverantör av batterier till Saabs elbilar, och då även den första som ska lanseras våren 2014 och baseras på nuvarande Saab 9-3. På fabriken i Peking arbetar i dag 75 personer och snart kommer 30 personer att ha forskning och utveckling av batteriteknik som arbetsuppgift.