Saab-fack vill byta konkursförvaltare

Samtliga fyra fackklubbar på Saab Automobile är missnöjda med konkursförvaltarna Ann-Marie Pouteaux och Hans L. Bergqvist. Anledningen är bristande kommunikation och en uppfattad oförmåga att sköta sina jobb. Konkursförvaltarna själva kräver i stället medförvaltare.

Under måndagsförmiddagen planerade de fyra fackklubbarna på Saab att lämna in en överklagan om konkursförvaltarna Ann-Marie Pouteaux och Lars L. Bergqvist vid Wistrands Advokatbyrå respektive Advokatfirman Delphi, uppger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic för Sveriges Radio. Konkursförvaltarna har tillsatts av Vänersborgs tingsrätt.

 Och det brinner i knutarna om man vill ha nya förvaltare. Senast i dag måste facken lämna in överklagan om tillsättandet, men inget hindrar att man kan kräva att få dem utbytta längre fram. Facken kan även begära skadestånd i händelse att konkursförvaltarna inte sköter sina jobb, vilket Darko Davidovic menar.

 – Man har sagt upp människor, man har arbetsbefriat människor, man har vidtagit åtgärder med verksamheten. Då är man enligt lag skyldigt att primärförhandla och informera de fackliga organisationerna om vad man tänker göra. Men man har inte förhandlar i något av de här fallen.

 De fackliga organisationerna har rätt att få information och enligt Medbestämmandelagen få förhandla med konkursförvaltaren under konkursprocessen. Enligt Darko Davidovic har samarbetet mellan konkursförvaltarna och facken inte ens kommit igång, trots att Wistrands Advokatbyrå och Advokatfirman Delphi utnämndes till förvaltare redan i december. 

 – Vi ringer, vi lämnar meddelanden, vi försöker komma i kontakt med dem och i de fall man har lyckats har man sagt att man inte hinner just nu utan ska återkomma och kontakta oss och så gör man inte det. 

Misstänker jäv

 Konkursförvaltarna Bergqvist och Pouteaux skriver å sin sida att det kan uppstå en intressekonflikt kring handläggningen av frågor om Saabs varumärke, Gripen-logotypen och frågor som kopplas till dessa. De föreslår att Kent Hägglund vid Advokatfirman DLA Nordic utses till medförvaltare, i en skrivelse till Vänersborgs tingsrätt.

 Teknikensvarld.se har sökt Hans L. Bergqvist och Ann-Marie Pouteaux för en kommentar kring bägge ärenden.

Uppdaterad text: Under måndagseftermiddagen kom uppgifter att facken inte längre tänker överklaga tillsättandet av konkursförvaltarna.

– Det har gåtttre veckor med de här konkursförvaltarna och skulle vi överklaga och få dem utbytta i slutet av veckan, då har det gått en månad. Då riskerar vi själva försäljningen och det vill vi inte göra.Vi har sagtatt vi ger dem en chans och ser till att de sköter det här. Gör de inte det kommer vi att vända oss till tingsrätten. Då har vi i alla fall gett dem en chans att få det här att fungera, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic till Dagens Industri.