Saab får ja till rekonstruktion

Hovrätten godkänner Saabs ansökan om rekonstruktion och går alltså emot Vänersborgs tingsrätts beslut att inte bevilja rekonstruktion av biltillverkaren.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från hovrätten för Västra Sverige att Saab Automobile tillsammans med dotterbolagen Saab Powertrain och Saab Tools beviljas rekonstruktion. Det innebär att hovrätten köpte Mullers förklaring om att pengar faktiskt är på väg, något Vänersborgs tingsrätt alltså inte gjorde. 

 Företagsrekonstruktionen ska nu inledas för Saab Automobile. Saab har själva sedan tidigare föreslagit Guy Lofalk som genomförde den förra rekonstruktionen av företaget 2009. 

– Det är klart att vi är glada över det här. Det kommer ge oss stabilitet under den kommande perioden tills vi får kineserna ombord, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till Teknikens Värld.

 För de anställda kom beskedet som en lättnad, som nu kan få ut sin lön via den statliga lönegarantin som innebär att staten betalar lön för ett företag som står under rekonstruktion.

 – Nu blir det lite lugn och ro för företaget och de anställda och nu ska folk få ut sin lön via lönegarantin, säger If Metalls klubbordförande Håkan Skött till Sveriges Radio.

 Det positiva beskedet om rekonstruktion innebär också att Saab får tillverka bilar under namnet Saab, som ägs av försvarsföretaget Saab AB. Det innebär samtidigt att de modeller som utvecklats med teknik från General Motors får fortsätta byggas eftersom de avtal man knutit med GM kommer att fortsätta att gälla. 

 Saab Automobile får nu en extra tidsbuffert vilket öppnar för att samarbetet med kinesiska Youngman och Pang Da kan hinna godkännas av kinesiska myndigheten NDRC.

– Som ett konsekvens av hovrättens beslut kommer Saab Automobile begära att konkursansökningarna från IF Metall, Unionen och Ledarna dras tillbaka, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Öppnar för nedskärningar

Saab gick senare under onsdagseftermiddagen ut med ett pressmeddelande där man öppnar för nedskärningar i verksamheten, bland annat i personalen.

– Personalnedskärningar är bara en av alla möjligheter vi har, men vi utesluter inga möjligheter. Vi måste dra ner på våra kostnader, samtidigt behöver vi stab för att återgå till produktion, säger Gunilla Gustavs.

Till den 31 oktober ska Saab ha en mer konkret plan. Då är det nämligen dags för borgenärsmöte och Saab måste då presentera en plan för borgenärerna, men Gunilla Gustavs kan i nuläget inte kommentera sakinnehållet i en sådan plan.

Uppdaterad 16:46