Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090530-saabrekonstruktion090530-saabrekonstruktion090530-saabrekonstruktion
090530-saabrekonstruktion

Saab fick förlängd rekonstruktion

I fredags morse beslutade Vänersborgs tingsrätt än en gång att låta Saab Automobile få förlängd rekonstruktionstid. Alla borgenärer utom en var utan invändningar mot förlängningen.

Saab Automobile beviljades rekonstruktion av bolaget den 20 februari tidigare i år. Den tidsfristen gick ut den 6 april då en förlängd rekonstruktion begärdes och beviljades. Andra rekonstruktionsförlängningen gick ut den 20 maj i år. Dagen innan begärdes ytterligare en förlängning och det är den som Vänersborgs tingsrätt nu har beviljat. Rekonstruktionen ska nu vara klar senast den 20 augusti.

 En majoritet av de största borgenärerna har svarat utan invändningar till en förlängd rekonstruktionstid. Bland dessa finner vi GM som har cirka tio miljarder kronor i fordringar på Saab samt Skatteverket, som representerar staten, som är näst största fordringsägare med 348 miljoner kronor.

 Enda ifrågasättandet kom från Platzer Fastigheter som hyr ut lokaler till Saab i Göteborg och som undrade hur meningsfullt det är med fortsatt rekonstruktion om Saab inte betalar fakturor i tid. Anledningen ska vara att Saab har betalt en hyresavi på elva miljoner kronor en vecka för sent. Men Platzer Fastigheter säger sig inte ha några motsättningar till en fortsatt rekonstruktion om Saab sköter sina betalningar i fortsättningen.

 Den 17 juni ska Vänersborgs tingsrätt hålla en så kallad ackordförhandling med borgenärerna. Saabs förslag är att betala av 25 procent av skulderna, ett förslag som 75 procent av borgenärerna måste stödja.

Läs mer