Saabkris Foto: Mattias Rabe

Saab i krismöte – pengarna slut

Saab är i krismöte efter att de utlovade pengarna från Youngman uteblivit. Konkurs är ett av alternativen och enligt uppgifter till Dagens Industri tvekar Youngman nu på hela affären.

Saab har i princip slut på pengar och de utlovade pengarna från Youngman dröjer. Under tisdagen hade Victor Muller krismöte med representanter från Youngman, Pang Da och Saabs rekonstruktör Guy Lofalk i Stockholm, uppger Dagens Industri.

 Victor Muller befinner sig i Stockholm för att tillsammans med nästan alla inblandade parter lösa den kris som uppstått. Krisen kretsar kring Saabs akuta brist på pengar, sedan Youngman inte fört över de 640 miljoner kronor som det kinesiska företaget åtagit sig att betala den 26 september. Pengar som fortfarande inte kommit in till Saab.

 Youngman är tveksamma till att genomföra affären på grund av de uppgifter som cirkulerat om att svenska regeringen kan komma att lösa ut de panter som tagits för den statliga lånegarantin, och därefter sälja produktionsutrustningen och reservdelsbolag vidare på öppen marknad. Youngman har därför inte velat göra någon utbetalning till Saab, trots att Saab Automobile lämnat sin nya plattform till Youngman i pant. 

 Ett alternativ som nämns är att avbryta rekonstruktionen helt. Det skulle i så fall betyda att Saab till slut tvingas i konkurs, men det är inte det enda alternativet, enligt en källa till TT. I stället hävdar Dagens Industri att Saab vill att företagsrekonstruktören Guy Lofalk byts ut. Enligt en källa till tidningen ska Guy Lofalk ha presenterat idén om att svenska staten ska lösa ut Saabs pant och i samband med det ha kontaktat Geely, som förnekar att man vill köpa Saab. Victor Muller vill inte ge några kommentarer till TT:s reporter när denne fick tag i Saab-chefen. 

 I en annan intervju säger nytillträdde näringsministern Annie Lööf att man från regeringens sida vill göra allt för att Saab ska leva vidare och att jobben ska finnas kvar. Hon hänvisade då till att rekonstruktionen fortfarande pågår och att det är för tidigt att ge några mer konkreta åtgärder. Hon avfärdar de rykten som kretsar kring regeringens planer på att lösa ut Saabs panter som skvaller.