Saab kan bli turkiskt

Youngman är fortfarande intresserade av Saab, men även Turkiets ambassad i Stockholm har närmat sig Näringsdepartementet med anledning av att köpa konkursboet.

Saab kan komma att bli turkiskt, erfar Sveriges Television. Enligt uppgift har representanter för den turkiska regeringen via ambassaden i Stockholm visat intresse för den havererade biltillverkaren. Turkiet har en bilindustri men de bilar som byggs är licenstillverkade bilar från andra länder.

 – Jag har arbetat ganska mycket i Turkiet och jag vet att de har ett mycket stort intresse av att få ökad kunskap om bilindustrin och öka investeringen inom bilindustrin och de har för avsikt att bli ett av de större billänderna i Europa, säger underleverantörsorganisation Clepas vd Lars Holmqvist till Rapport.

 Men Lars Holmqvist menar samtidigt att om Saab blir turkiskt är chanserna att de behåller fabriken i Trollhättan små. Men kinesiska Youngman finns fortsatt kvar bland de andra intressenterna. Enligt Dagens Industri vill Youngman fortsätta utvecklingsarbetet av plattformen Phoenix i Trollhättan.

 – Vi vill rädda arbetstillfällen och se till att verksamheten i Trollhättan räddas kvar. Men produktionen blir inte kvar på den tidigare nivån, berättar Youngmans talesperson Johan Nylén för Dagens Industri.