Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saab-konkurs diskuterades på bolagsstämman

Tidigare i dag sammankallade Saabs ägarbolag Swedish Automobile till extra bolagsstämma. Innehållet i den blev inte riktigt som planerat utan det snackades om att GM:s nej kan leda till konkurs.

Den extra bolagsstämman i nederländska Zeewolde skulle hantera Pang Das och Youngmans inträde som ägare i Saab Automobile. Men efter att GM tidigare i veckan sagt nej till en affär då de inte vill lämna ifrån sig sina tekniklicenser till Kina kom diskussionerna under stämman att handla om helt andra grejor.

 De 20-tal aktieägare som kom till Swedish Automobiles bolagsstämma gick igenom hur man ska kunna få i hamn en försäljning av Saab till Kina och hur man ska kunna få GM att ge med sig.

 I ett pressmeddelande som skickades ut i samband med bolagsstämman skriver man att om en försäljning inte lyckas samtidigt som man inte hittar ny finansiering från annat håll, då kan man inte säkerställa en fortsatt trygghet för Saab vilket leder till negativa finansiella konsekvenser för Swedish Automobile och de som har ekonomiska intressen i bolaget. Detta i sin tur leder sannolikt Saab in i konkurs.

 – Vi fick höra att om inte GM ger sitt godkännande riskerar Saab att gå i konkurs, säger Patrick Beijersbergen, chefsekonom på nederländska aktiespararföreningen VEB, till TT.

 Enligt Victor Muller som TTELA varit i kontakt med under dagen har man nu skickat iväg ett paket med fördjupad information till GM.

 – Både Youngman och Pang Da är väldigt mycket med i matchen, säger han.

 Nu återstår det att se vad Muller och hans gelikar har skickat för information till Detroit och om GM godtar denna. Det brinner som vanligt i knutarna för Saab så redan nästa vecka kan vi förmodligen vänta oss någon form av besked. Vi håller alla tummar vi har för att Sverige ska kunna fortsätta ståta med två bilmärken (oavsett om folk vill räkna dem som kinesiska eller inte).