Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 AeroSaab 9-3 AeroSaab 9-3 Aero
Saab 9-3 Aero Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab ska få GM att ändra sig

I måndags meddelade Saabs tidigare ägare GM att de motsätter sig en försäljning av Saab till kineserna. I ett öppet brev till sina anställda meddelar nu Saab att man genom information ska bearbeta GM till att ändra sig.

Det var sen måndagseftermiddag när chockbeskedet, som egentligen inte kan ha setts som en total överraskning, kom. GM meddelade att om kinesiska Pang Da och Youngman köper hela Saab Automobile så drar de tillbaka sina tekniklicenser som möjliggör tillverkningen av modellerna 9-3, 95 och 9-4X. GM vill helt enkelt inte att kineserna bara så där kommer över deras dyrbart utvecklade teknik.

 I ett öppet brev från Saab-ledningen riktat till sina anställda kan man läsa att de förbereder ett fördjupande informationspaket som ska klargöra den nya affärsplanen och avsikterna inför framtiden.

 Vidare skriver de att syftet med informationspaketet är att presentera det för GM, att förtydliga de intentioner som finns med verksamheten i Kina, och därmed söka GM:s samtycke till transaktionen genom diskussion och förhandlingar.

 Pang Da, Youngman och Muller ger inte upp

Ovanstående formuleringar är sannolikt utformade efter att de båda kinesiska bolagen visat sitt fortsatta intresse. Så sent som i dag eftermiddag försäkrade Rachel Pang, vd för Youngman, att intresset att köpa Saab kvarstår.

 – Om man är rädd kan man inte lyckas i affärer. Svårigheter finns alltid. Man måste hitta lösningar, inte bara ge upp, säger hon till TT.

 Till TTELA säger Victor Muller att de kommer att slåss till det bittra slutet och att förhandlingarna och diskussionerna fortsätter.

 Nu gäller det för Muller att komma fram till ett nytt avtal med Pang Da och Youngman, ett avtal som sannolikt innebär att de köper en mindre del av Saab än de 100 procent som var bestämt tidigare, och att sedan ta det vidare till GM för att bearbeta dem och få dem att ändra sig.