Saab skulle säljas till lågpris till Volvos ägare – bakom ryggen på Muller
I kväll får vi i Uppdrag Granskning ta del av en ny sida från turbulenta Saab-affären som hittills varit okänd. Rekonstruktör Lofalk skulle sälja Saab till Geely för en miljon dollar, utan Mullers kännedom.
Under 2011 kämpade Victor Muller, tidigare ägare och vd för Saab, för trollhättebiltillverkarens överlevnad. Muller hade långt gångna planer med Youngman och Pang Da, planer som förre Saab-ägaren GM motsatte sig. Muller jobbade i motvind.
Denna motvind visar sig nu ha varit starkare än vad vi hittills haft kännedom av. Guy Lofalk, som arbetade som rekonstruktör under Saab Automobiles rekonstruktion, gick bakom ryggen på Muller genom att försöka sälja hela aktieinnehavet i Saab till kineserna. Lofalks egna utsvävningar var Muller medveten om redan då, något som han exklusivt berättade för teknikensvarld.se.
Men i dag får vi reda på att det inte var Youngman och Pang Da som Guy Lofalk förhandlade med. I kvällens Uppdrag Granskning på SVT får vi reda på att det var Volvos ägare Geely som han träffade under en resa till Kina, en resa där han erbjudit Saab till vrakpris, nämligen låga en miljon dollar.
I kvällens Uppdrag Granskning får vi reda på att Li Shufu, Geelys ordförande, åkte till Stockholm 7 oktober förra året för att diskutera ett 100-procentigt övertagande av Saab. Mötet ägde rum på finansdepartementet där Hans Lindblad, finansminister Anders Borgs närmaste man, fanns med som en av två statssekreterare. Någon Victor Muller fanns inte på plats. Mötet ägde rum utan Mullers vetskap. Guy Lofalk försökte med regeringen vid sin sida sälja Saab till Geely för lågpris.
Victor Muller uppdagade Lofalks drag och skällde ut honom efter noter, något som finns inspelat och som visas i kvällens Uppdrag Granskning men som också kan ses här nedan.
Lofalk bemötte Muller med att det är konspirationsteorier att han skulle ha försökt sälja Saab bakom ryggen på honom. Men Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet, kan bekräfta att mötet på finansdepartementet verkligen ägde rum.
– Jag kan bekräfta att mötet var, jag kan bekräfta att Geely var där och att mina två statsekreterarkollegor var där. I övrigt kommenterar vi inte innehållet, säger Håkan Ekengren till Uppdrag Granskning.
En försäljning utan Mullers kännedom skulle ha kunnat vara fullt möjlig tack vare de stora lån som var pantsatta hos statliga Riksgälden. Dessa panter skulle ha kunnat användas till att förstatliga Saab för att sedan sälja företaget vidare, till exempel till Geely.
Guy Lofalk har via e-post till Uppdrag Gransknings redaktion bemött ovanstående uppgifter om en hemlig försäljningsplan som grundlösa och odokumenterade. Han menar att Muller hela tiden hölls informerad om mötena med kineserna och tillägger att en rekonstruktör inte kan sälja någonting.
Som vi alla vet begärde Victor Muller Saab i konkurs i december förra året. Därefter har det varit lite av huggsexa efter konkursboet. I juni i år stod det klart Nevs, National Electric Vehicle Sweden, köper konkursboet.
Uppdrag Granskning sänds klockan 20.00 i kväll i SVT1.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se