Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saabs ägare Nevs har miljonskulder

Nevs dras med miljonskulder och efter att fler företag har skickat in betalningskrav har många skulder nu hamnat hos Kronofogden.

För närvarande är det produktionsstopp av Saab 9-3 på fabriken i Trollhättan och 72 visstidsanställda har fått gå, utöver det har kontrakten med drygt 100 inhyrda konsulter sagts upp.

Nu rapporterar TV4 Nyheterna och Sveriges Radio P4 även att Kronofogden har mottagit ett flertal ansökningar om betalningsförelägganden från underleverantörer, varav den största summan är på drygt elva miljoner kronor. Den totala summan för skulderna uppgår till drygt 22,7 miljoner kronor.

Nevs ska nu på torsdag, 12 juni, även betala skatter och sociala avgifter. Men Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs, uppger att det till detta finns pengar.

– Alla vill väl göra rätt för sig, och vi också. Vi är i ett läge som vi tycker är tråkigt, att vi i dag inte har kontanta medel nog att betala underleverantörerna, säger Östlund.

Anledningen till problemen är att huvudfinansiären Qingdao slutat ge pengar till Nevs. Men Nevs tror sig ha en kortsiktig lösning och på lång sikt för de ”intressanta diskussioner med två stora biltillverkare”, varav en enligt flera källor ryktas vara indiska biltillverkaren Mahindra. Ett växande företag som från ett börsvärde på 8 miljarder kronor 2003 ökat till 90 miljarder 2013. Frågan är om de vågar ta risken att investera i Saab/Nevs.