Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nevs

Saabs konkurs till slut avklarad

Nästan elva år efter att Saab ansökte om konkurs är det helt över och i dag har de sista pengarna från konkursboet betalats ut. Totalt har 17,7 miljoner kronor fördelats mellan knappt 900 tidigare anställda.

Konkurs brukar innebära slutet för de flesta företag som hamnar i det ödet, men för Saab har ”slutet” pågått länge. I nästan elva år närmare bestämt. I april i år fastställde Vänersborgs tingsrätt ett utdelningsförslag och arvode till förvaltarna. Ett beslut som skulle innebära att konkursen avslutas.

Det kunde däremot förstås överklagas, vilket det visserligen inte gjorde, men det innebar att det dröjde ända till 9 augusti innan det blev helt klart. Och i dag, den 21 november 2022, har de sista pengarna betalats ut.

Totalt handlar det om 17,7 miljoner kronor som har fördelats mellan knappt 900 av totalt 3 000 tidigare Saab-anställda. Anledningen att inte alla tidigare anställda fick ta del av pengarna är att de anställda haft olika lönegarantier.

Samtidigt står det klart att staten förlorar omkring 900 miljoner kronor i samband med konkursen, efter att staten sålt reservdelsbolaget Orio. Förlusten beror i grunden på ett av Saabs lån som staten gick i borgen för.

Enligt konkursförvaltarna kan bara ungefär tio procent av alla skulder betalas tillbaka till de som Saab varit skyldiga pengar, det rapporterar Ekot.