Saabs nye rekonstruktör hoppar av

Det är ovanligt att en rekonstruktör hoppar av sitt uppdrag. Nu har det dock hänt två gånger på två dagar. Saabs nye rekonstruktör Lars-Henrik Andersson hoppade av uppdraget efter knappt ett dygn. Ny föreslagen rekonstruktör är nu i stället Lars Söderqvist.

Att Guy Lofalk skulle hoppa av uppdraget som rekonstruktör för Saab var inte direkt oväntat, både han och Saab har haft en hel del meningsskiljaktigheter på sistone. I går lämnade därför Lofalk in sin avskedsansökan till Vänersborgs tingsrätt.

 Saab förordade samtidigt Lars-Henrik Andersson som ny rekonstruktör. I dag vid lunchtid, knappt ett dygn efter att han blivit utsett till rekonstruktör, meddelade han Vänersborgs tingsrätt att även han hoppar av uppdraget. Formuleringen var att han inte längre står till förfogande.

 Stefan Nilsson, rådman på Vänersborgs tingsrätt, berättar för Göteborgs-Posten att den Lars-Henrik Andersson inte gav någon förklaring till att han inte vill eller kan vara Saabs nye rekonstruktör.

 Saab har inte kommit in med ett förslag på en ny rekonstruktör. De har till klockan 16.00 i dag på sig.

 Att en rekonstruktör hoppar av sitt uppdrag är väldigt ovanligt. Nu har Saab drabbats av två avhopp med ett dygn mellan de båda.

Uppdatering klockan 17:30

Enligt uppgifter till TTELA lämnade Saab strax före klockan 16:00 in ett nytt förslag på rekonstruktör. Denna gång heter den föreslagna rekonstruktören Lars Söderqvist, och är verksam vid advokatbyrån Hökerberg&Söderqvist. Enligt ansökan ska inte heller Lars-Henrik Anderssons avhopp ha berott på ”förändrad bedömning av förutsättningarna för en framgångsrik rekonstruktion”.

Söderqvist ska ha arbetat med finansiella frågor sedan 1985, och varit specialiserad på obeståndsfrågor som rekonstruktör och konkursförvaltare. Bland annat ska han ha hanterat den största företagskonkursen någonsin i Sverige, Independent-koncernen, enligt advokatbyråns hemsida. Enligt uppgifter till TTELA ska Lars Söderqvist redan ha accepterat uppdraget som ny rekonstruktör för Saab.