Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saabfabriken
Saabfabriken
Saabfabriken
Saabfabriken Foto: ......

Saabs pris – 1,68 miljarder

Nevs har valt att inte gå ut med vad man betalat för Saabs konkursbo. Nu har dock siffrorna blivit officiella, tillsammans med övriga beskrivningar om hur affären gick till, via konkursförvaltarnas arbetsredogörelse.

Det är Sveriges Radios P4 Väst-redaktion som gått igenom det flera hundra sidor långa dokument som utgör konkursförvaltarnas arbetsredogörelse. I dokumenten framgår att den slutliga köpeskillingen blev 1,676 miljarder kronor. Av detta gick 1,295 miljarder direkt till konkursboet. De övriga 381 miljoner kronorna gick till Trollhättan Property Invest, som hälftenägde Saabs fastigheter.

Samma dag som affären presenterades betalade Nevs en handpenning på 150 miljoner kronor, med resterande del inbetalat den 31 augusti, när affären avslutades. Nevs hade inledningsvis lagt ett lägre bud, men höjde det efter förhandlingar med konkurförvaltarna och efter det att andra intressenter hade lagt högre bud.

Totalt framgår det att totalt 33 företag anmälde sitt intresse för att köpa Saabs konkursbo, av dessa kom nio stycken på fabriksbesök. Dessa var förutom Nevs kinesiska Youngman, likaledes kinesiska återförsäljaren Pang Da, turkiska Brightwell, indiska Mahindra & Mahindra, ett svenskt konsortium samt tre ytterligare namngivna intressenter som försvann tidigt.

Av dessa var Youngman det företag utöver Nevs som var med längst, men föll på att man inte kunde visa samma betalningsförmåga som Nevs. I ett tidigare skede hade Mahindra och Pang Da lämnat budgivningen. Turkiska Brightwell klev ur när GM inte ville dela med sig av tekniklicenserna till nya 9-5, och det svenska konsortiet bedömdes redan tidigt sakna nödvändiga ekonomiska resurser för att kunna köpa konkursboet.

Nevs har valt att inte kommentera uppgifterna.