Saabs pris: 1,8 miljarder

Prislappen för Saabs konkursbo hamnade på 1,8 miljarder kronor, uppger Dagens Industri. Dessutom vill elbilskonsortiet Nevs satsa sju miljarder i långsiktig drift.

Svensk-japansk-kinesiska konsortiet Nevs är beredda att satsa sju miljarder kronor för att ta fram elbilar i premiumklass i Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Som framkom under onsdagens presskonferens blir den första bilen den välbekanta Saab 9-3 som konverteras till eldrift. Den bilen ska vara klar 2013/2014. Förutom den modellen kommer man även bygga vidare på Phoenix-plattformen som man kom över i köpet.

 Nevs har redan börjat rekrytera ingenjörer och personer till ledningen. Enligt styrelseordförande Karl-Erling Trogen kommer man till en början behöva ett par hundra personer till företaget. Batterierna ska tillverkas i Kina och Japan och importeras sedan till Sverige där de ska installeras i 9-3.

 Det är fortfarande oklart om bilarna kommer få heta Saab även i framtiden. Enligt Nevs förhandlar man med försvarskoncernen Saab och Scania om att få köpa loss varumärket Saab.