Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tre snabba kärror på Saabs gamla testbana en kort bit från Stallbacka-fabriken.Tre snabba kärror på Saabs gamla testbana en kort bit från Stallbacka-fabriken.Tre snabba kärror på Saabs gamla testbana en kort bit från Stallbacka-fabriken.
1 AV 2
Saab 92 från 1950 möter muskler från 1999
2 AV 2
Tre snabba kärror på Saabs gamla testbana en kort bit från Stallbacka-fabriken.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Saabs testbana i Trollhättan öppnar igen

På klassisk Saab-mark i Trollhättan hade den svenska biltillverkaren tillgång till en helt egen testbana med en lång raksträcka och doserade kurvor. Nu möter banan en ny framtid.

Bilden ovan är tagen på Saabs gamla testbana som ligger ett par korta stenkast från Stallbacka-fabriksområdet i Trollhättan. I den doserade kurvan ser vi tre glödheta Saab-modeller i form av 9-5 Aero Hirsch, 9-3 Viggen och 9-3 Turbo X i Trollhättan. Bilden togs i samband med vår Saab-special för några år sedan. Hela reportaget och körningen på banan kan du läsa här.

Nu är Saabs gamla testbana i ropet igen. Kraftstaden Fastigheter Trollhättan, som arrenderar banan av Trollhättan Stad, berättar nämligen att de har hittat en hyresgäst, T-Engineering, som har för avsikt att hyra ut banan för olika ändamål.

– Man kan komma hit och nyttja banan redan i morgon om man vill, säger T-Engineerings vd Klas Lundgren som menar att möjligheterna är stora.

Plattan i mattan på Saab 9-3 Viggen längst en av banans doserade kurvor.Plattan i mattan på Saab 9-3 Viggen längst en av banans doserade kurvor.Plattan i mattan på Saab 9-3 Viggen längst en av banans doserade kurvor.
Plattan i mattan på Saab 9-3 Viggen längst en av banans doserade kurvor. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Trollhättans styrelseordförande Peter Eriksson är nöjd med den utveckling som sker på orten och då kanske framför allt på Stallbacka-området.

– Trollhättans samlade testkapacitet är unik, när fler öppnar upp och tillgängliggör utrustning på detta vis så skapas en plattform som ger oanade möjligheter, säger han.

Tidigare i år kastade Nevs, som en gång i tiden tog över konkursboet efter Saab Automobile, in större delen av handduken efter många år av ekonomiska svårigheter. Bland annat avyttrade företaget stora delar av den mark med tillhörande fastigheter i Trollhättan som förr såg nytillverkade Saab-bilar dagligen.