Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson åtalas

Det är fyra och ett halvt år sedan han klev ned från vd-posten hos Saab Automobile. Nu åtalas Jan Åke Jonsson vid Vänersborgs tingsrätt.

En hjälte för många Saab-fantaster är tidigare vd:n Jan Åke Jonsson som under flera år kämpade för företagets överlevnad. Han var biltillverkarens högsta höns under sex år och totalt var han involverad i bolaget under 38 år. Sedan han lämnade uppdraget hos Saab i mars 2011 har han bland annat suttit i styrelsen för statligt ägda Vattenfall. Han har också varit anhållen efter misstanke om grovt skattebrott i samband med Saab-tiden.

I dag meddelas att Jan Åke Jonsson åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för grovt osant intygande någon gång under perioden mars till och med april 2011. Enligt åtalet har Jan Åke Jonsson varit delaktig i ett osanningsenligt import- och återförsäljaravtal där även två falska fakturor på knappt 31 miljoner kronor ska ha varit utställda.

Med osant intygande menas att en person lämnar osanna uppgifter om sin egen eller någon annans identitet i ett intyg eller någon annan form av dokument. Det kan också innebära att en person upprättar exempelvis ett avtal som är osant. På straffskalan finns fängelse.

Även tidigare Saab Automobile-styrelsemedlemmen Kristina Geers åtalas av Vänerborgs tingsrätt, men enligt åtalspunkten grov urkundsförfalskning. Kristina Geers har tidigare, precis som Jan Åke Jonsson, varit anhållen för grovt skattebrott i samband med sitt uppdrag hos Saab.

Åtalet är ett delåtal i en större härva som Ekobrottsmyndigheten håller på att nysta upp. Ytterligare förundersökningar för annan brottslighet löper parallellt.