Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Saudiarabien ska lansera elbilsmärke

Oljelandet Saudiarabien ska göra sig mindre beroende av ”det svarta guldet” och investera i inhemsk industri på andra vis, bland annat ska ett elbilsmärke – Ceer – ta form.

Våren 2016 presenterade Saudiarabien en framtidsplan kallad Vision 2030. I den står att läsa en rad punkter bland annat om hur landets ekonomi ska göras mer varierad för att kunna minska på oljeberoendet. I dag är Saudiarabien ett av världens tre största oljeproducerande länder tillsammans med USA och Ryssland.

I torsdags i förra veckan presenterade Mohammed bin Salman, Saudiarabiens premiärminister och kronprins, inom ramarna för Vision 2030-strategin planer på att lansera ett elbilsmärke vid namn Ceer. Satsningen görs via landets statliga investeringsfond PIF (Public Investment Fund) som tidigare i år innehöll tillgångar till ett värde av motsvarande 6 700 miljarder kronor.

Foto: pif.gov.sa

Elbilsmärket Ceer skapas inte på egen hand av Saudiarabien utan blir en form av samriskföretag tillsammans med taiwanesiska Foxconn som ska bistå med sin tekniska kunskap i form av elbilsarkitektur, autonom teknik, infotainmentsystem med mera. Även teknik på licens från BMW ska användas, dock oklart vad och i vilken utsträckning.
Foxconn är sedan tidigare involverade i olika elbilsprojekt, bland annat har de ett finger med i spelet kring amerikanska Lordstown.

Ceer ska tillverka sedanmodeller och suvar som är ämnade för främst Mellanöstern och Nordafrika, även om andra marknader kan komma att bli aktuella, exempelvis USA. Första modellen påstår man ska lanseras under 2025.
Ceer väntas skapa omkring 30 000 nya arbetstillfällen i Saudiarabien.

Landets statliga investeringsfond är sedan tidigare största ägare i amerikanska elbilstillverkaren Lucid Motors med en aktieandel om 61,1 procent. Planen är att uppföra en Lucid Motors-fabrik samt en batteritillverkningsanläggning i Saudiarabien.