Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den kommande elbilen från Seat blir en bil ämnad för staden.Den kommande elbilen från Seat blir en bil ämnad för staden.Den kommande elbilen från Seat blir en bil ämnad för staden.
Den kommande elbilen från Seat blir en bil ämnad för staden. Foto: Seat

Seats billiga elbil kommer år 2025 – ska kosta 25 000 euro

På en presskonferens meddelade Seats vd Wayne Griffiths att en elbil med lågt pris kommer år 2025, men man vill ha stöd av EU och spanska staten för att kunna lansera den.

Det har ryktats fram och tillbaka, men nu står det klart att Seat ska lansera en billig elbil till år 2025. Bilen ska kosta mellan 20-25 000 euro, byggas i Spanien men exakt i vilken fabrik ska meddelas om några månader.

Seat vill även rusta upp fabriken i Martorell för att kunna tillverka 500 000 elbilar per år för hela Volkswagen-koncernen, men säger att det inte går utan hjälp från den spanska regeringen och EU.

– Vi har planen, vi har rätt samarbetspartners och vi är redo att investera, säger Seats vd Wayne Griffiths.

– Stöd från den spanska regeringen och EU-kommissionen för denna sektorövergripande och rikstäckande plan behövs för att Volkswagen-gruppen ska kunna fatta det slutgiltiga beslutet om dess genomförande.

MISSA INTE: Så lite kostar Europas billigaste elbil Dacia Spring

Böter på 260 miljoner euro

På grund utav pandemin redovisade Seat ett negativt rörelseresultat för år 2020 på minus 418 miljoner euro och ett negativt resultat efter skatt på minus 194 miljoner euro. Och att man måste satsa på elbilar står klart, speciellt om man kollar i årsredovisningen. Att man missade EU utsläppskrav kostade tillverkaren 260 miljoner euro i böter.

– Nyckeln för att uppnå lönsamhet 2021 kommer att vara en ökning av PHEV-mixen och lanseringen av den helt elektriska Cupra Born, vilket gör det möjligt för oss att nå våra koldioxidmål, säger vd Wayne Griffith.

Sedan årsskiftet finns nya Leon och Tarraco som laddhybrider.