Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frank Augstein / TT Nyhetsbyrån

Senaste coronautbrottet stänger bilfabriker

Toyota tvingas stänga sina fabriker i Storbritannien och Frankrike efter att det senaste utbrottet av coronaviruset stängt olika gränser.

I fabrikerna byggs modellerna Corolla och Yaris.

Andra tillverkare tar till lite längre julledighet för att försöka vänta ut gränskaoset.

Utbrottet av ett nytt och mera smittsamt coronavirus skapar panik i Europa. Flera länder försöker skydda sig genom att stänga sina gränser vilket påverkar transporter av varor och delar. 

Efter att Frankrike stängt gränsen till Storbritannien blev flera lastbilar med varor fast vid hamnen i Dover. 

Toyota meddelade bara dagar efter stängningen att de i sin tur tvingas stänga sina bilfabriker i både Frankrike och Storbritannien efter att fabrikerna fått problem med leveranser. 

Längre julledighet

Toyota bygger modellen Corolla i Burnaston, England, och Yaris i franska Valenciennes. Toyota hade planerat att stänga fabriken på julafton men nu tidigareläggs stoppet. Även motorfabriken i Wales påverkas av gränskaoset och kommer att stänga för julledigt två dagar tidigare än planerat.

Om gränserna öppnar igen ska fabrikerna vara i gång veckan efter nyårsafton.

Även Honda har meddelat att de stänger sin anläggning för modellen Civic i Swindon men enligt Honda väntas det ske enligt tidigare planer där fabriken ska vara stängd mellan 23 december och 3 januari.

När coronaviruset bröt ut i våras tvingades flera bilfabriker hålla stängt i mellan två till tre veckor. Stängningen påverkade leveranser av bilen men då även efterfrågan på nya bilar sjönk kraftigt blev inte effekten på fabrikerna så stor.

Utbrottet innebar också att flera lanseringar av nya modeller sköts på framtiden och fortsätter gränserna att vara stängda även in i januari kan stoppet komma att påverka leveranstiderna på nya bilar.

Volvo Cars har inte meddelat att de påverkas av de stängda gränserna.