Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Skandalen kan kosta Volkswagen 731 miljarder kronor”

Schweiziska storbanken Credit Suisse har räknat på vad skandalen kan komma att kosta Volkswagen. Enligt deras uträkningar kan slutnotan hamna på så mycket som 731 miljarder kronor.

Ännu återstår mycket för Volkswagen att reda ut efter skandalen med manipulerade dieselmotorer som avslöjades för drygt två veckor sedan. Vad slutnotan, innehållandes belopp för böter, stämningar, återkallelser, kompensationer och liknande, kommer att hamna på är ännu okänt, men Volkswagen själva har avsatt motsvarande 61 miljarder kronor för att täcka upp för kommande utgifter. Den summan lär inte räcka långa vägar om vi får tro den schweiziska storbanken Credit Suisse vars analytiker har räknat på kostnaderna.

SENASTE NYTT: Volkswagen-skandalen

Enligt Credit Suisse kan slutnotan hamna så högt som motsvarande drygt 731 miljarder. Den troligtvis enskilt största utgiften är enligt banken kompensationen till kunderna efter motorernas uppdatering som sannolikt kommer att innebära någon form av försämring för bilägarna. Uppemot 309 miljarder kronor beräknas den utgiftsposten landa på.

Banken har räknat på olika scenarion och absolut lindrigaste omständigheterna för Volkswagen innebär enligt Credit Suisse ändå en slutnota på knappt 216 miljarder kronor. Beloppet är tre och en halv gång högre än det belopp som Volkswagen för tillfället avsatt för skandalen.

Volkswagen håller dock inte med Credit Suisse.

– Siffrorna... är ren spekulation. Beräkningarna är nonsens, har en talesperson för den tyska biltillverkaren sagt enligt CNN.

Credit Suisse passar även på att ge Volkswagen en rekommendation, nämligen att ge drabbade bilägare rabatt på nya bilar i stället för att ersätta dem med pengar i handen. Det skulle enligt banken hålla utgifterna på en lägre nivå.

Volkswagen uppges ha likvida medel som uppgår till motsvarande 201 miljarder kronor.

Credit Suisse tror dessutom att Volkswagen aktie kommer att fortsätta sjunka till 82 euro, ytterligare drygt 15 procent ned sett från dagens nivå. Vid Frankfurtbörsens öppnande på måndagsmorgonen sjönk aktien kvickt från 102,50 till 95 euro. Senaste halvtimmen har aktien repat sig något och ligger på 97 euro. Innan skandalen uppdagades för drygt två veckor sedan låg Volkswagen-aktien på över 161 euro.