Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda återupptar produktion i Ukraina

Skoda kommer försiktigt att återuppta produktionen av bilar i Ukraina för den lokala marknaden.

Produktionen vid fabriken i Solomonovo stoppades vid Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari men nu ska produktionen återupptas. Skoda kommer att inleda med en försiktig start där de ska leverera 80 byggsatser till sin lokala partner Eurocar för montering vid fabriken i Solomonovo. Eurocar monterar där modellerna Superb, Kodiaq, Fabia Combi och Karoq för den lokala Ukrainska marknaden.
– All ökning av produktionsvolymen vid Solomonovo-fabriken kommer att bero på hur kriget fortskrider, säger Skoda till Automotive News Europe.

Solomonovo är den mest västliga kommunen i Ukraina och gränsar mot Slovakien och Ungern. Produktionen vid Skoda-fabrikerna i ryska Nizjnij Novgorod och Kaluga är fortsatt nedstängd.

LÄS OCKSÅ: Nya Skoda Superb snäppet efter Volkswagen Passat

Samtidigt flyttar Skoda delar av produktionen av kabelstammar från Ukraina till Mladá Boleslav, Tjeckien. Detta för att säkra produktionen av de viktiga kabelstammarna vars brist i februari-april tvingade till produktionsstopp av den eldrivna suven Enyaq iV. Skoda samarbetar med tillverkaren PEKM Kabeltechnik och i nuläget arbetar 35 personer vid lokalerna i Mladá Boleslav. Arbetarna kommer från PEKM:s fabrik i ukrainska Lviv.
Skoda har även säkrat ytterligare produktionskapacitet från Kromberg & Shubert som har fabrik i Marocko, men de har även ökat produktionen vid sin ukrainska fabrik i Zhytomyr trots kriget.