Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda över miljonen igen

För tredje året i rad passerar Skoda Auto drömgränsen en miljon sålda bilar. Skillnaden i år jämfört med tidigare är att miljonpasseringen ägde rum redan i november.

Trots ett tufft år med dieselgateskandalen hängande över sig har Skoda kört på som aldrig förr. Nu berättar tjeckerna att de redan i mitten av november passerade en miljon sålda bilar, ungefär en månad tidigare än i fjol, och att 2016 därmed kommer att bli ett nytt rekordår för företaget. Det betyder också att Skoda nått upp över miljonstrecket tre år i rad.

Inte helt oväntat är det storsäljaren Octavia som dominerar Skodas försäljningslista. Över 361 000 exemplar av denna modell har sålts runt om i världen till och med oktober månads utgång.

Två på listan är den större modellen Superb som under årets tio första månader är uppe i nästan 115 000 exemplar. Långt ifrån Octavia men imponerande på ett annat sätt i stället. Superb-försäljningen har nämligen exploderat i år, för något annat epitet kan en försäljningsökning med otroliga 85,2 procent inte få.

Det lutar starkt åt att 2017 blir ett än mer succéfyllt för Skoda och att miljonstrecket passeras tidigare än i år. Varför? Skoda har ett ess i rockärmen i form av suven Kodiaq som redan på förhand verkar intressera väldigt många spekulanter. Orderböckerna för Skoda Kodiaq öppnade för bara några dagar sedan men själva säljpremiären äger rum först i mars nästa år.