Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Skodas vd: ”Till 2030 ska vi vara topp fem i Europa”

Till 2030 ska Skoda ha passerat både Ford och Toyota och tillhöra de fem bäst säljande bilmärkena i Europa. Det siktar företagets nya vd Thomas Schaefer på som berättade om sina förhoppningar för märket under en digital presentation.

Thomas Schaefer har tidigare redogjort för sina planer om expansion i både Asien och Afrika. För tillfället verkar han dock ha siktet inställt på Europa där han vill se Skoda ta sig förbi Ford och Toyota och tillhöra de fem märken som säljer bäst på kontinenten. Schaefer önskar att Skoda stärker sin position bland instegsmodellerna och refererade till kommande Skoda Fabia som ska ha ett frånpris på runt 140 000 kronor.

För tillfället parkerar Skoda på en åttondeplats bland de bäst säljande bilmärkena i Europa, enligt data från lobbygruppen ACEA. Ska man nå topp fem behöver man först ta sig förbi Ford och Toyota och därefter slå ut något av de nuvarande toppsäljarna som består av Volkswagen, Renault, Peugeot, Mercedes-Benz och BMW. Skoda sålde 643 019 bilar i Europa 2020, vilket var näst bäst i VAG-familjen. 

Med det ökade man sin marknadsandel från 4,8 procent till 5,4 procent. Årets första fem månader har också börjat bra för Skoda som redan tagit sig förbi Ford, Mercedes och BMW och upp på en femteplats bakom Toyota, visar ACEA:s siffror. Försäljningssiffrorna har fått ett lyft av senaste generationen Octavia Combi som började säljas 2020.

Skoda har även rullat ut hyllade elsuven Enyaq där största problemet tycks vara komponentbrist och Schaefer bekräftade att man har svårt att fullfölja lagda beställningar på bilen. Bristen på mikrochip och halvledare har inneburit att man behöver stänga sina fabriker i hemlandet Tjeckien i en veckas tid och kallar det för en ”katastrof för företaget”.

– Vårt lager är det lägsta det någonsin varit och det finns ingenting vi kan göra. Vi måste hoppas att det lugnar ned sig under årets andra halva, sade Schaefer under en digital presskonferens.