Skrotningspremie ska få fart på bilbranschen igen
Efter bilkrisen för drygt tio år sedan var skrotningspremier ett sätt att få fart på nybilsförsäljningen och tillverkningen. Nu hoppas flera tillverkare på en liknande åtgärd. Vissa tillverkare vill också att EU lättar på de tuffa utsläppsreglerna för 2020 för att mildra effekterna av coronakrisen.
– Vi är positiva till skrotningspremie och förbereder just nu en serie förslag på åtgärder för att få fart på försäljningen, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman till Teknikens Värld.
Att skrota bort äldre bilar har varit ett sätt för olika regeringar att få fart på nybilsförsäljningen och öka andelen nya bilar som släpper ut renare avgaser och är säkrare i trafiken.
Efter finans- och bilkrisen 2008-2009 använde flera länder skrotningspremier för att få fart på den viktiga bilindustrin igen. Nu vill flera tillverkare se något liknande.
I Frankrike inleddes en kampanj i slutet av 2008 där bilägare erbjöds 1 000 euro för att skrota bilar med ett koldioxidvärde på över 160 gram per kilometer. Erbjudandet förlängdes till slutet av 2009 men ersättningen sänktes till 500 euro. Totalt såldes 1,1 miljon bilar i Frankrike inom ramen för premien.
LÄS MER: Så påverkas begbilsmarknaden i Europa av corona
I Tyskland fick bilägare 2 500 euro för skrotade bilar som var nio år eller äldre. På några veckor hade regeringens pott på 1,5 miljarder euro tömts. Den tyska regeringen fyllde då på med ytterligare 5 miljarder euro som tog slut på mindre än sex månader. Nybilsregistreringen i Tyskland steg med 23 procent och 2009 blev det tredje bästa året någonsin för tysk bilindustri. 2010 kom rekylen och först 2011 var branschen tillbaka på normala nivåer.
LÄS MER: Stängda bilfabriker – så påverkas ditt bilköp av coronakrisen
Italien införde redan 2006 ett erbjudande där ägare erbjöds först 800 euro men senare 1 500 euro. Bilförsäljningen i landet steg kraftigt 2007 men backade sedan flera år i rad. I Storbritannien erbjöds under 2009 bilägare 2 000 pund för bilar som var tio år eller äldre. Den brittiska regeringen stod för halva kostnaden och tillverkarna för resten. Satsningen sålde totalt 400 000 bilar på tio månader.
LÄS MER: Så klarar din bilverkstad coronakrisen
I Sverige infördes en skrotningspremie på 4 000 kronor 2006 för bilar som var äldre än 1989 års modell. Sedan dess har premien återkommit flera gånger som ett sätt att framför allt få bort bilar med höga utsläppsvärden. Coronakrisen har fått bilbranschen att återigen titta på en premie för att få bort gamla bilar och få fart på nybilsförsäljningen.
Branschorganisationen Bil Sweden arbetar just nu på flera olika förslag för att hjälpa bilbranschen genom coronakrisen.
– Vi har en rad olika förslag på gång där skrotningspremie är ett. Vi funderar på hur den ska utformas och vilka bilar den ska omfatta. Jag vet också från mina kollegor runtom i Europa att flera länder funderar på skrotningspremier efter krisen, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.
LÄS MER: VW-chefen anser Sverige är unikt i coronakrisen
Enligt Bergman behövs det flera olika styrmedel för att hjälpa industrin igång igen efter krisen.
Några biltillverkare försöker få EU att mildra de nya tuffare utsläppsreglerna för 2020 och framåt. Flera tillverkare har problem att nå under gränsen på 95 gram och det blir svårare om de inte hinner bygga de nya, snålare bilarna. Volkswagen, BMW och Daimler vill att reglerna ska ligga kvar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se