Foto: SsangYong

Skuldtyngda SsangYong på väg att få ny ägare

Sydkoreanska SsangYong har levt på ruinens brant ett tag och företaget har med ljus och lykta letat efter ny ägare. Nu har SsangYong funnit en konstellation som de helst ser tar över ruljansen.

Svaga försäljningssiffror och likviditetsproblem som ledde till uteblivna avbetalningar på stora lån gjorde att SsangYong Motor ansökte om konkurs samtidigt som nuvarande ägaren, som sedan 2011 är indiska jättekoncernen Mahindra & Mahindra, redan letade efter någon som kan tänka sig ta över den sydkoreanska biltillverkaren som i år, fram till och med i september, sålt drygt 62 000 bilar världen över. Det är betydligt färre än under krisåret 2020 då SsangYong nådde cirka 106 000 sålda bilar under helåret.

Minns du denna...
... och denna?
1 AV 2
Minns du denna...
Foto: SsangYong
2 AV 2
... och denna?

Nu rapporterar japanska Nikkei att SsangYong och Mahindra & Mahindra har hittat en budgivare som föredras framför andra. Det är ett bolagskonsortium med koreanska Edison Motors i spetsen som ligger bäst till att ta över SsangYong.
Edison Motors är ett ungt företag som grundades för bara sex år sedan och som tillverkar elektriska lastbilar och bussar.

Värdet på affären uppskattas till ungefär 2,2 miljarder kronor.

I Sydkorea finns fem biltillverkare; Hyundai och Kia som ”går som tåget” samt SsangYoung, GM Korea och Renault Samsung. De två sistnämnda har problem som liknar SsangYongs.