Sluga amerikaner blir rika på dieselgate

Personer i USA har börjat dammsuga marknaden på begagnade dieselbilar av märkena Volkswagen och Audi. De köper bilarna billigt och säljer dem tillbaka dyrt till Volkswagen, helt enligt det återköpsavtal som Volkswagen ingått med amerikanska myndigheter och dieselgate-drabbade bilägare.

Vi har redan skrivit om amerikaner som strippar sina fuskdrabbade bilar innan de säljer tillbaka dem till Volkswagen. Enligt återköpsavtalet ska en bil som köps tillbaka av biltillverkaren vara körduglig och manövrerbar. Om den sedan saknar stötfångare, strålkastare, grill och andra detaljer spelar tydligen ingen roll. Volkswagen-ägarna får alltså inte bara tillbaka en stor summa pengar från Volkswagen, då bilen köps tillbaka för det marknadspris som gällde innan dieselgate drog igång, utan också genom att exempelvis sälja de strippade delarna vid sidan om och därmed göra sig en extra hacka.

Men det finns amerikaner som har gått ett steg längre, vissa av dem så långt att de blir rika på kuppen. De köper upp begagnade Volkswagen- och Audi-bilar med dieselmotorer innehållandes fusket, ofta till ett lågt pris hos mindre handlare som inte blir av med bilarna eller från privatpersoner som inte har koll på vad som gäller, och säljer dem därefter till Volkswagen enligt återköpsavtalet. Till det marknadspris som gällde innan dieselgate-skandalen blev känd.

Reddit kan vi läsa om en amerikan som hittills har köpt elva drabbade dieselbilar för att sedan sälja tillbaka dem till Volkswagen. Men det finns de som är värre än så.

Det rapporteras om en person som hittills har köpt över 25 bilar och en annan som dagligen köper omkring tio bilar. Dessa säljer de sedan tillbaka till Volkswagen som vill ha bort bilarna från gatan oavsett vem som är ägare till dem. I snitt uppges de göra en vinst på 50 000 kronor per bil.

Värstingen sägs ha köpt över tusen Volkswagen-fuskbilar som ska säljas tillbaka. Det skulle, baserat på ovan nämnda snittförtjänst, innebära minst 50 miljoner kronor i inkomst.

Några uppges också ha tagit lån för att kunna köpa så många bilar som möjligt.

Tydligen är det inga problem att agera som dessa ”sluga bilhandlare” gör, däremot gillar den amerikanska skattemyndigheten förmodligen inte vad som har satts i system eftersom intäkterna bör beskattas. Därför har de personer som berättar om sina affärer i amerikansk media valt att vara anonyma.