Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sono Motors

Sono Motors har fått in nytt kapital, igen

Den lilla elbilsutvecklaren Sono Motors har sedan starten 2016 haft en del problem. Men enträgen vinner, sägs det. Nu har de fått in ytterligare kapital, 450 miljoner för att vara exakt. Kan produktionen av deras solcellsbeklädda bil Sion komma i gång nu?

Senast i januari i år skrev vi om att de hade fått in 530 miljoner kronor. Motsvarande ungefär 75 procent kom från en gigantisk insamlingskampanj. Sono Motors sa sig då vara redo att börja byggandet av bilar i Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Men sen dess har det varit tyst. Sono Motors säger själva att de har fått in ungefär 12 600 förbokningar av sin modell Sion som förutom att vara en renodlad elbil dessutom är klädd med solceller som ska kunna förlänga räckvidden.

Det tyska startupföretaget Sono Motors har efter en ny finansieringsrunda med ett antal olika företagsinvesterare lyckats få in 450 miljoner till kassan. Bland de olika investerarna hittar vi vår egen storbank Swedbank som går in genom sin egen fond Småbolag Europa. Det betyder att de nu har samlat ihop runt en miljard kronor via olika investerarkollektiv, förbokningar och annat.
Sono Motors berättar att de håller på färdigställer en andra prototyp som ska presenteras på den stora teknikmässan CES som går av stapeln om mindre än en månad, mellan 11 och 14 januari 2021. Det blir också första gången som den mässan sker helt digitalt på grund av Covid-19.

 

1 AV 8
Foto: Sono Motors
2 AV 8
Foto: Sono Motors
3 AV 8
Foto: Sono Motors
4 AV 8
Foto: Sono Motors
5 AV 8
Foto: Sono Motors
6 AV 8
Foto: Sono Motors
7 AV 8
Foto: Sono Motors
8 AV 8
Foto: Sono Motors

Sion sticker ut lite grann bland alla olika elbilsproducenter, de erbjuder bland annat dragkrok med möjlighet att dra 750 kilo. Den har en interiör som är väldigt avskalad med en instrumentpanel som sticker ut, se bilderna ovan. Den har ett batteri som rymmer 35 kWh och med sin WLTP förbrukning på 1,4 kWh/mil får den en räckvidd på ungefär 25,5 mil. Max hastighet är 140 km/h och den klarar 0-100 km/h på cirka 9 sekunder. Elmotorn, som driver framhjulen, är på 163 hästkrafter (120 kW) och ger maximalt 270 newtonmeter. Sion har också möjlighet att ge ifrån sig ström och kan användas till att ladda en annan elbil eller laddhybrid med upp till 11 kW.
Det är sen tidigare sagt att produktionen ska sätta i gång i september 2021, vi håller tummarna för att de löser det och att pandemin inte påverkar deras planer så att det börjar snurra igen i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan.