Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sony Honda – nytt elbilsmärke

Nu är det klubbat och klart – japanska elektronikjätten Sony och biltillverkaren Honda bildar ett gemensamt bolag för att bygga elbilar. Den första Sony Honda-bilen kommer år 2025.

Honda ska bidra med kunnande inom bilbyggande och Sony med mjukvara och teknik. Det är grundförutsättningen för den nya allians som nu har slutits. Japanska Sony och Honda har skrivit under avtalet som innebär att de två ska bygga bilar tillsammans och att det nya företaget ska heta Sony Honda Mobility Inc.

Företagen skrev en avsiktsförklaring om samarbetet i mars i år och det nya bolaget väntas vara bildat innan årets slut. År 2025 ska de första bilarna börja byggas och inte oväntat är det elbilar och olika mobilitetslösningar som står i fokus.

”Det nya företaget kommer att sträva efter att sammanföra Hondas banbrytande miljö- och säkerhetstekniker, mobilitetsutvecklingsmöjligheter, karosstillverkningsteknik och erfarenhet av eftermarknadsservice, med Sonys expertis inom utveckling och tillämpning av bildbehandling, telekommunikation, nätverk och underhållningsteknik, för att förverkliga en ny generation av mobilitet och tjänster för mobilitet som är nära anpassade till användarna och miljön”, skriver Sony och Honda i ett gemensamt pressmeddelande.

Att Sony har haft något bilmässigt på gång har inte varit någon hemlighet. De har under loppet av två år visat de två konceptbilarna Vision-S och Vision-S 02 som har sett ut att vara i stort sett produktionsklara, men inte gett någon information om när eller av vem de ska byggas.

Honda har endast den en eldriven bil i produktion, den lilla stadsbilen e, men har deklarerat att man inte kommer att sälja något annat än batteri- och vätgasdrivna bilar från och med år 2040. Utöver samarbetet med Sony har Honda kommit överens med GM om att ta fram en ny serie lågpriselbilar byggda på en ny internationell plattformsarkitektur med GM:s Ultium-batteriteknik i grunden.