Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Victor Muller och hans livsverk Spyker.Victor Muller och hans livsverk Spyker.Victor Muller och hans livsverk Spyker.
Victor Muller och hans livsverk Spyker.

Spyker bankrutt – Muller citerar Churchill: ”Det här är inte slutet”

Victor Mullers livsverk Spyker Cars lever på lånad tid. Trots att företaget nu officiellt uppges vara bankrutt så säger han att detta bara är ”slutet på början”.

Det var den 2 december i år som vi skrev om att Spyker N.V. gått in i företagsrekonstruktion sedan det saknas tillgångar och intäkter i företaget.

I dag har Spyker skickat ut ett officiellt pressmeddelande där ägaren och grundaren Victor Muller säger att företaget är bankrutt, det vill säga konkursmässigt. Han är stolt över vad han åstadkommit under sina 15 år med Spyker och han uttrycker uppskattning gentemot leverantörer, säljare och kunder.

Men han erkänner också att han och företaget har genomfört några djärva satsningar som satte sin prägel och som i slutändan lett till dagens situation. Det kan misstänkas att Muller syftar på köpet av Saab Automobile 2010.

Men trots att företaget är bankrutt tror inte Victor Muller att detta är ändhållplatsen. Han kommer obevekligen sträva efter att återuppliva Spyker så snart som möjligt. Hans mål är bland annat att slutföra den partnerskap med ett amerikansk bolag som bygger elektriska flygplan som vi nämnde tidigare i december. Han ser framför sig en framtid med ”revolutionerande elektriska Spykers”. Oklart om han syftar på bilar eller flygplan.

Victor Muller passar även på att citera Storbritanniens premiärminister under andra världskriget (1940-1945, satt även 1951-1955), den store Winston Churchill:

”This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

På svenska blir det ungefär: ”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet av början.”