Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spyker begärt i konkurs

Nederländska Spyker NV, företaget bakom Spyker Cars, har begärts i konkurs. Men Victor Muller, grundare och vd, tror inte att vi har sett det sista från sportbilstillverkaren.

1999 grundades i Nederländerna företaget Spyker Cars NV som senare gjordes om till Spyker NV med sportbilstillverkning under namnet Spyker Cars. En av grundarna var Sverige-bekantingen Victor Muller. För många av er besökare är han sannolikt betydligt mer känd för att med Spyker NV ha köpt Saab Automobile av General Motors, dock utan att få den svenska biltillverkaren på fötter, än för att vara en nederländsk entreprenör med kärlek till sportbilar.

Spyker har under många år haft det motigt, inte minst ekonomiskt. Själva bilproduktionen har dessutom legat på is de senaste åren. Och till sist gick det inte längre, i fredags begärdes Spyker NV i konkurs. Begäran kom från konkurslikvidatorn till ett av Spykers dotterbolag. Spyker NV och Victor Muller har inte betalat likvidatorns krav på 52 000 euro.

Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.
Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.
Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.Spyker C8 Preliator.
1 AV 3
Spyker C8 Preliator.
Foto: Spyker
2 AV 3
Spyker C8 Preliator.
Foto: Spyker
3 AV 3
Spyker C8 Preliator.
Foto: Spyker

Victor Muller har under en period, även så sent som i höstas, lovat guld och gröna skogar genom att bland annat ha sagt att hela verksamheten ska överföras till ett engelskt bolag samt att ryska investerare ska skjuta till tiotals miljoner euro för att få igång produktionen, men även för att – bland annat – öppna ett showroom i Monaco. Tillverkningen av tre Spyker-modeller sades inledas under 2021, bland annat modellen C8 Preliator som ses på bild ovan.

Så ser det alltså inte ut att bli, även om Victor Muller fortfarande framhäver att det sista från Spyker ännu inte är sagt och sett.

– Jag tänker inte låta detta (konkursen, reds anm) avskräcka mig. Jag tror att chansen till en investering i Spyker är mycket hög. Det är inte över förrän den feta damen sjunger, säger Victor Muller till nederländska RTL Nieuws.