Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spyker stämmer GM på 20 miljarder

Victor Muller och hans Spyker, som tidigare ägde Saab, stämmer nu biljätten på motsvarande 20 miljarder kronor meddelar nu företaget via ett pressmeddelande. Muller: ”Vi har förberett det här sedan i december.”

Spyker lämnade i dag in en stämningsansökan vid domstolen i Michigan mot General Motors för sättet den amerikanska biljätten agerade i turerna kring fjolårets havererade försäljning av Saab Automobile till kinesiska Youngman.

 Enligt Spyker var General Motors ute efter att försätta Saab i konkurs genom att störa affären med Youngman och Spyker. Spyker menar att om GM inte hade stört affären hade Saab Automobile klarat sig och varit kvar som biltillverkare. Värdet kring den förlorade affären är enligt Spyker tre miljarder dollar, motsvarande 20 miljarder kronor, vilket man nu alltså stämmer GM på.

 Eftersom Saab Automobile nu står under konkursförvaltning (elbilstillverkaren NEVS har ännu inte tagit över fabriken) kan de heller inte betala rättegångskostnader, något Spyker är villiga att stå för i utbyte mot en ”betydande del av Saab Automobile”. Exakt hur stor del detta skulle vara framgår däremot inte.

 – Ända sedan vi tvingades sätta Saab i konkurs i december förra året så har vi jobbat outtröttligt på att förbereda den här stämningen som ska kompensera Spyker och Saab för de massiva skador som GM:s olagliga beteende orsakat, säger Victor Muller.

 GM:s talesperson James Cain ställer sig dock frågande till anklagelserna.

 – Det är svårt att tro på. Vi har ingen kommentar förrän vi fått se stämningsansökan.