Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spykers konkurs ogiltigförklaras

Spyker har än en gång tagit sig ur en prekär situation, nu är de tillbaka med en ny partner som passande nog bygger flygplan.

Turerna kring Spyker har minst sagt varit många. För två år sedan visade de upp nya konceptbilen B6 Venator Spyder, en tid senare kom rapporter om att Spyker inte kunde betala sina anställdas löner och att en tvångsförsäljning stundade. Situationer som Spykers ägare Victor Muller lyckades navigera sig ur.

En tid senare ansökte Spyker om rekonstruktion som även beviljades av en domstol i Lelyland, Nederländerna. I samband med att ansökan lämnades började Muller även leta efter nya finansiärer. Två veckor senare skickade Spyker ut ett pressmeddelande där Muller offentliggjorde att företaget var bankrutt.

I slutet av januari kom dock en överraskande vändning i fallet. Konkursen ogiltigförklarades efter ett överklagande från Spyker. Något som i juridisk mening betyder att Spyker aldrig var i konkurs.

Nu nås vi av rapporter om att Spyker säkrat finansiering från det amerikanska bolaget Volta Volare, en flygplanstillverkare som utvecklar elektriska flygplan. Samma företag som Muller tidigare hintat om men ej namngett.

Kanske hade Muller rätt när han tidigare citerade Winston Churchill.

– This is not the end. It’s not even the beginning of the end. But it’s, perhaps, the end of the beginning.

Som på svenska betyder: ”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet av början.”

Vad som är nästa steg för Spyker är oklart, men vi kan inte beskylla Victor Muller för ge upp lätt, trots massiva motgångar. Både på gott och ont…