Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Victor Müller under avtäckningen av Phoenix Concept i Genéve 2011. Arkivbild.Victor Müller under avtäckningen av Phoenix Concept i Genéve 2011. Arkivbild.Victor Müller under avtäckningen av Phoenix Concept i Genéve 2011. Arkivbild.
Victor Müller under avtäckningen av Phoenix Concept i Genéve 2011. Arkivbild.

Spykers miljardstämning mot GM avslagen

Tidigare Saab-ägarna Spyker och General Motors råkade i luven på varandra efter Saab-konkursen 2011. Spyker stämde den amerikanska biljätten, en stämning som nu avfärdats av domstol för andra gången.

Det var i december 2011 som Saab begärdes i konkurs. Spyker, med Victor Muller i spetsen, hade haft långt gångna planer med kinesiska Youngman för att få Saab att leva vidare. Men GM satte käppar i hjulen och godkände inte kinesernas inblandning. Utan Youngmans pengar klarade inte redan skuldtyngda Spyker att hålla hjulen rullande i Trollhättan.

Sommaren 2012 lämnade Spyker in en stämningsansökan mot GM då de ansåg att amerikanernas agerande försatte Saab i konkurs. Spyker kallade det hela för ett medvetet sabotage från GM:s sida.

Motsvarande ungefär 20 miljarder kronor låg stämningen på, det vill säga det beräknade belopp som Spyker ansåg att affären med Youngman var värd.

GM avfärdade stämningen och menade att man hade allt rätt att agera som man gjorde.

Förra sommaren avslog en distriktsdomstol i Detroit stämningen, men Spyker överklagade. Nu har även nästa instans i det amerikanska rättsväsendet avslaget Spykers stämning. Victor Muller och hans företag ser nu ut att ha förlorat striden om de 20 miljarder kronorna.

I domstolens uttalande står bland annat att GM hade legitima skäl att vara orolig för Spykers och Youngmans samarbete och vad det skulle kunna innebära för den amerikanska biltillverkaren.

Victor Muller berättar för Sveriges Radio P4 Väst att han och hans gelikar nu ska studera beslutet från den amerikanska domstolen och därefter bestämma vad som blir nästa steg.