Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ssangyong

SsangYong kan bli första offret i coronakrisen

Majoritetsägaren Mahindra & Mahindra kommer inte att rädda krisdrabbade SsangYong ännu en gång. Indiska Mahindra har egna problem efter att coronakrisen stoppat det mesta i hemlandet. Rådet till koreanska SsangYong är att försöka hitta andra finansiärer.

Bil- och finanskrisen sänkte ett antal bilmärken. Vi minns ju vad som hände med bland andra svenska Saab. Och nu när världen drabbats av ytterligare en global kris kan några bilmärken råka illa ut igen.

Koreanska SsangYong räddades av Mahindra undan trolig konkurs 2010 och hade lovat att investera totalt cirka 4,2 miljarder så sent som för två månader sedan. Mahindra äger 74,65 procent av aktierna i SsangYong och tänkte använda pengarna till att få lönsamhet i den krisdrabbade biltillverkaren.

SsangYong bygger mestadels suvar men har haft svårt att få lönsamhet och fart på försäljningen. SsangYong sålde drygt 14 600 bilar i Europa förra året, en minskning med tio procent jämfört med året innan.

Mahindra hade planer på att försöka lansera SsangYong i USA men enligt de senaste uppgifterna var planen att fokusera på Kina. SsangYong planerade också att visa en elversion av suven Korando senare i år, en bil som skulle ha visats på den inställda bilsalongen i Genève.

Mahindra har drabbats hårt av nedstängningen i Indien. Efter att coronaviruset drabbade landet har försäljningen minskat med 88 procent.

SsangYong väntas nu försöka hitta finansiärer på annat håll, en inte helt enkel uppgift då de flesta biltillverkare blöder som en följd av virusutbrottet.

Så sent som i januari i år blev SsangYong en del av ett tekniskt samarbetsavtal mellan Mahindra och Ford. Därmed skulle Ford kunna vara en tänkbar framtida partner. Men Ford har å andra sidan en tydlig strategi att inte samla på sig fler varumärken, tvärtom är One Ford fortfarande ett viktigt budskap.

I Kina samarbetar SsangYong med biltillverkaren Changan gällande återförsäljarnätverket Auto Asia. Och kanske blir det kinesiska yuan som den här gången räddar SsangYong undan nedläggning.