Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Höstens trackday var en succé!
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Stabila begagnatpriser i lågkonjunkturens kölvatten

Det säljs färre och färre nya bilar i takt med att räntorna stiger, och i samma takt ökar försäljningen av begagnade bilar.

– Räntorna fortsätter uppåt och då väljer man begagnat i allt större utsträckning. Jag tror att den här utvecklingen kommer att fortsätta och att intresset för begagnade bilar bara kommer att öka, säger Martin Fransson, vd för marknadsplatsen Wayke.se.

Samtidigt som Mobility Sweden varnar för att minskningen i nybilsförsäljningen är mycket större än vad som syns i statistiken, eftersom den baseras på nyregistreringar och de bilar som registreras nu i de flesta fall såldes under fjolåret på grund av långa leveranstider, så ser det stabilare ut på begagnatfronten. Något som inte bara kan härledas till lågkonjunktur och stigande räntor, utan även till att de begagnade bilarna faktiskt finns att köpa utan väntetid.

Priserna på annonserade bilar har dock inte gått upp, trots minskat utbud och ökad försäljning har annonspriserna sjunkit med mellan en halv och två procent beroende på drivmedel, men inflationen påverkar också.

– Räknar vi in inflationen så har begagnatpriset i realiteten gått upp med en procent det senaste året och elva procent på två år samt stått i stort sett still de senaste månaderna, säger Martin Fransson.

MISSA INTE: Vårens bästa trackday

Om man tittar på de olika drivmedelstyperna så sticker antalet sålda bilar ut spektakulärt på en sort – elbilar. En ökning på 49,1 procent över den senaste tremånadersperioden, och hela 278,6 procent över de senaste två åren.
Detta förklaras förstås av att det nu faktiskt finns begagnade elbilar att köpa.

Tittar vi på faktiska försäljningspriser så ligger priserna ganska stabilt över samtliga drivlinetyper, bensin har gått upp 1,9 procent, diesel upp 3,7 procent och elbilar upp 1,5 procent den senaste månaden – och ser vi över de senaste två åren så är den genomsnittliga prisuppgången hela 18,9 procent på begagnade bilar.

Alla detaljer får du i tabellerna nedan.

https://datawrapper.dwcdn.net/u26ia/2/https://datawrapper.dwcdn.net/NbUMM/1/https://datawrapper.dwcdn.net/s5qAG/1/