Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stephane Sby Balmy / Stellantis

Stellantis-bossen dissar Euro 7

Snart väntar tuffare utsläppskrav för förbränningsmotorbilar. Men det kan sätta käppar i hjulen för elbilsutvecklingen. Det menar Stellantis-chefen Carlos Tavares. 

EU:s tuffare utsläppskrav enligt Euro 7 väntas efter förseningar beslutas om inom kort och de kommer att innebära väsentligt striktare krav på biltillverkarna att deras produkter inte släpper ut för mycket skit. Kraven väntas träda i kraft 2025. 

Det sätter sig den enorma Stellantis-koncernens högste chef Carlos Tavares emot. Under Stellantis paraply finns bilmärken som Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler och Jeep, för att bara nämna några, och de har alla det gemensamt att de fortfarande har en lång rad förbränningsmotorbilar på programmet.

LÄS OCKSÅ: Europa vill inte ha bensinmotorer, enligt Stellantis-chefen 

Tavares ser de tuffare utsläppskraven som en ”avledning från huvudmålet med elektrifiering”, rapporterar Automotive News. Det var vid ett seminarium arrangerat av Automobilwoche som Tavares gav uttryck för sina åsikter. 

Motiveringen han gav är att Euro 7-kraven kommer att kräva stora utvecklingsresurser, som annars hade kunnat läggas på elbilsutveckling. Samtidigt, menar han, lämnas dörren öppen för alla kinesiska elbilstillverkare att attackera den europeiska marknaden.

– Varför använder vi våra resurser för en teknik som vi vill förbjuda? Det är inte sunt förnuft, sade Tavares och tillade att överkomligt prissatta elbilar fortfarande är 5–6 år bort.