Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stellantis vd Carlos Tavares hjälper alla sina 71 anställda i Ukraina med pengar och stöd om de vill lämna landet.
Stellantis vd Carlos Tavares hjälper alla sina 71 anställda i Ukraina med pengar och stöd om de vill lämna landet.
Stellantis vd Carlos Tavares hjälper alla sina 71 anställda i Ukraina med pengar och stöd om de vill lämna landet.
Stellantis vd Carlos Tavares hjälper alla sina 71 anställda i Ukraina med pengar och stöd om de vill lämna landet. Foto: Christophe Ena / TT Nyhetsbyrån

Stellantis-chefen: Europa vill inte ha bensinmotorer

Stellantis-koncernen, med bilmärken som Peugeot, Fiat och Jeep, har en ambitiös plan för omställning till elbilar. Och vd Carlos Tavares tvekar inte om anledningen till den snabba skrotningen av förbränningsmotorn.

– Politikerna i Europa har förklarat att de inte vill ha bensin- och dieselmotorer, de pratar om förbud från och med 2030. Politikerna är valda av folket och vi är ett företag som måste rätta oss efter det, säger Tavares under en digital intervju med ett 40-tal journalister från olika håll i Europa.

Carlos Tavares chefar över totalt 14 bilmärken och koncernen finns framför allt i Europa och Nordamerika. Efter några tuffa år för varumärken som Fiat, Alfa Romeo, Chrysler och även Opel, som General Motors valde att sälja till Stellantis, är Tavares fast besluten att vända motgång till framgång. Till och med förlustsiffrorna i Kina ska bli vinst.

– Vi tycker om att tävla och vi ska vinna. Vi har lovat tvåsiffrig vinstmarginal, vi ska ta hand om våra kunder bättre än alla andra och vi har ett ansvar internt att också göra vinst i Kina. Fortsätter vi att förlora pengar där måste andra delar i företaget kompensera, och det är inte rättvist.

– Vi har ändå fördelen av att inte vara så beroende av Kina som några av våra konkurrenter. Blir det någon form av internationella sanktioner så drabbas vi inte så hårt. 

Stellantis har heller inte påverkats så mycket av kriget i Ukraina.

– Vi har 71 anställda i Ukraina och vi är i ständig kontakt med dem. Vi har hjälpt till med pengar, utöver lön, och vi ser till att hjälpa dem om de vill lämna landet. Några har redan flytt. Vi har också 3 000 anställda i Ryssland. Vi tar hand om dem också. Vi är emot regimen i Ryssland och vi fördömer våldet men vi hjälper människorna.

– Men kriget i Ukraina har inte påverkat vår produktion eller råvaruförsörjning, då är det andra saker som påverkar mer, som bristen på halvledare.

Stora förändringar

Förutom omställning till elbilar ska Stellantis bli bättre på kundvård och det sker en omställning till en mer direkt kontakt med kunderna där återförsäljaren får en lite annan roll än i dag. Carlos Tavares är säker på att distributionsmodellen kommer att sänka kostnaderna och höja servicenivån vilket inte betyder att bilarna blir billigare.

– Det geopolitiska läget, bristen på halvledare, kostnaden för energi och råvaror – allt det påverkar priserna på bilar. Men jag kan lova att vår del inte kommer att bli dyrare i alla fall.

Omställningen till elbilar ska gå i rekordfart i Europa och Carlos Tavares ser inget alternativ.

– Jag måste fatta beslut i dag som påverkar oss om tio år. Nu har politikerna i Europa bestämt att de inte vill ha förbränningsmotorer och de pratar om förbud 2035 eller i vissa länder 2030. Politikerna är valda av folket i demokratiska val och vi måste rätta oss efter deras beslut. 

Tavares har en tydlig bild av hur elektrifieringen ska hjälpa till att minska utsläppen av växthusgaser.

– Vi borde ha börjat med energin, sett till att energin producerats med en liten klimatpåverkan. Men det var enklare att gå på mobilitetssektorn i andra änden. Men om elbilar verkligen ska ge en positiv klimatpåverkan så måste energin de laddas med vara utan klimatavtryck, annars tar det lång tid för bilen att påverka klimatet. 

– Vi måste också få ut elbilar i stor skala för att klimatet ska påverkas. Just nu ser det inte så bra ut i energifrågan och vi får några guppiga år framöver. Men kanske accelereras produktionen av ren energi.

Modernare drivmedel

Satsningen på olika biodrivmedel och syntetiska drivmedel för bilar med förbränningsmotorer ser Carlos Tavares positivt på.

– Det behövs för att alla förbränningsmotorer ska kunna köras på nya bränslen, men det kanske främst gäller andra marknader än Europa.

LÄS MER: Carlos Tavares tycker att nya bilar blir för dyra