Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stellantis

Stellantis gör jättevinst – höjer målsättningen

Det har varit en bra första halva av 2021 för jättekoncernen Stellantis. Siffrorna i halvårsrapporten redovisar en nettovinst på runt 59 miljarder kronor. Ett bättre resultat än väntat och nu ökar man målsättningen för hela året.

Ja, det är inte enbart Armand Duplantis som kan höja ribban, även megakoncernen Stellantis med 14 varumärken i portföljen hoppas nu kunna lyfta mot nya höjder efter ett framgångsrikt första halvår. En nettovinst på runt 59 miljarder kronor var bättre än förväntat och innebär att man nu ändrar målsättning från en vinstmarginal på mellan 5,5 och 7,5 procent till en förhoppning om att landa runt 10 procent i stället.

Stellantis, som bildades i januari efter en sammanslagning av FCA och PSA-gruppen, består av en rad olika bilmärken från Peugeot och Opel till Dodge och Fiat. I mars körde man om tidigare ettan Volkswagen och tog över platsen som nummer ett i Europa. Sedan dess har man hunnit med att både säga upp samtliga återförsäljare på kontinenten och storsatsa på elektrifiering med tillhörande nya märkesslogans

Jeep säljer fortsatt bra i USAJeep säljer fortsatt bra i USAJeep säljer fortsatt bra i USA
Jeep säljer fortsatt bra i USA Foto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / LAPRESSE / Gian Mattia D'Alberto / LaPresse

Bäst har det dock gått i Nordamerika där Jeep-suvarna och Ram-pickuperna går fortsatt starkt. Samtidigt har den globala halvledarkrisen kostat företaget en produktion på runt 700 000 bilar, vilket tvingat företaget att höja priserna. Stellantis har hanterat detta genom att koncentrera sig på att sälja fler dyrare modeller med högre vinstmarginal.

En strategi som verkar fungerat bra då företagets enda lyxbilsmärke Maserati kunde rapportera ett rörelseresultat på runt 296 miljoner kronor, vilket är första gången på två år som märket kunnat uppvisa svarta siffror. Det stigande priset på råmaterial har höjt koncernens kostnader med runt sju miljarder kronor under årets första halva, vilket är något som man befarar kommer att synas mer i resultaten för årets andra halva.

En annan kommande utmaning blir EU:s förbud av allt annat än nollutsläppsbilar efter 2035. Stellantis tycks dock ha en plan för detta också och företagets vd Carlos Tavares avslöjade i veckan att man planerar att lansera elva nya batterielektriska fordon och tio nya laddhybrider inom de närmsta 24 månaderna.