Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Share Now

Stellantis köper förlusttyngd delningstjänst

Den nya biljätten Stellantis ska börja med bildelning. För att få igång verksamheten och bli en av världens ledande aktörer köper man företaget Share Now av BMW och Mercedes.

Kommer du ihåg Car2Go och DriveNow? Båda bildelningstjänsterna, den ena ägd av Mercedes och den senare av BMW, har både startats och lagts ner i Stockholm. År 2019 slogs de ihop till bolaget Share Now som samägs av konkurrenterna BMW och Mercedes. Nu köps Share Now av konkurrerande jättekoncernen Stellantis.

Stellantis uppges vilja bli Europaledande på bildelning och räknar med att man med Share Nows hjälp ska tjäna nära 30 miljarder kronor på bildelning år 2030.

LÄS MER: BMW och Mercedes i samarbete rörande mobilitet

Stellantis har redan en avdelning för bildelning som kallas Free2Move där Share Now kommer att införlivas. Tanken är att Free2Move inom ett decennium ska finnas över hela världen och ha omkring 15 miljoner aktiva användare.

Share Now är störst i Europa på bildelning, men BMW och Mercedes har inte lyckats nå lönsamhet. Tjänsten finns för närvarande i 18 europeiska länder och har fyra miljoner användare som kan korttidshyra bilar från BMW, Citroën, Fiat, Mercedes, Mini och Smart. I samband med hopslagningen av Car2Go och DriveNow övergavs den nordamerikanska marknaden.

Varken Stellantis eller BMW/Mercedes har avslöjat någon köpesumma, branschanalytiker som Automotive News har talat med uppskattar affärens värde till mellan 100 och 200 miljoner euro, motsvarande 1-2 miljarder kronor. Share Now uppskattas på senare år ha gått med cirka två miljarder kronor i förlust per år.