Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alessandro Altavilla / Fiat

Stellantis varning till Fiat: Dubbelt så höga kostnader

Det kan bli en tuff kamp mellan bilfabrikerna i nya stora koncernen Stellantis.

Stellantis vd Carlos Tavares har jämfört produktionskostnader i de olika länder där koncernen bygger bilar och det är dubbelt så dyrt att bygga bilar i Italien som i grannlandet Frankrike.

Nya biljätten Stellantis har med Carlos Tavares vid rodret börjat kryssa fram mellan produktionskostnader, bilmodeller och bilmärken.

Vid ett möte med representanter för det italienska bilfacket meddelade Tavaras att han kommer att hjälpa till att hitta åtgärder för att kapa kostnaderna i bilfabrikerna.

Tavares har låtit göra en undersökning av hur mycket det kostar att bygga bilar i de olika fabrikerna och resultatet var inte smickrande för italienarna.

Till exempel kostar det cirka 3 000 euro att bygga suven Maserati Levante i Fiat-fabriken i Mirafiori. Sedanmodellerna Ghibli och Quattroporte, som byggs i närliggande Grugliasco, kostar 6 000 euro per bil. Tavares jämförde det med en kostnad på 1 400 euro att bygga en DS 7 Crossback i Mulhouse i Frankrike.

Dyr elbil från Fiat

I Mirafiori byggs också nya elbilen Fiat New 500. Den kostar cirka 1 200 euro, att jämföra med kostnaden för PSA-bilen Opel Corsa-e som ligger på cirka 500 euro. Opel Corsa-e byggs i Zaragoza, Spanien.

En talesperson för Stellantis bekräftade för branschtidningen Automotive News att Tavares exempel rörde direkta produktionskostnader. Till det kommer övriga produktionskostnader för en bilmodell, som till exempel material. De direkta produktionskostnaderna står för 20 till 35 procent av den totala kostnaden för att bygga en bil.

Den klart dyraste posten för varje bilbygge är material som står för 75-80 procent av totalkostnaden.

Kan läggas ner

Efter Tavares möte med bilfacket stiger nu oron i Italien. Flera representanter för bilfabriken i Grugliasco menade att de inte har en chans att tävla mot de andra fabrikerna i koncernen. Risken anses stor att verksamheten i Grugliasco flyttas till Mirafiori, eller stängs helt.

Så sent som 2012 investerade Fiat närmare fem miljarder i fabriken i Grugliasco för att nå en kapacitet på 30 000 bilar per år. De två modellerna från Maserati såldes i 36 000 exemplar 2014 men är numera strax under 7 000 enheter. Därför blir också den direkta produktionskostnaden per bil skyhög.

2014 investerade Fiat tre miljarder i fabriken i Mirafiori för att bygga Maserati Levante. Den sålde som bäst 2017 med 33 960 byggda och sålda bilar.