Stellantis vd Carlos Tavares: ”Inga prissänkningar så länge orderboken är full”
Stellantis rapporterar ökad vinst 2022 och att problemen med halvledarbrist nu avtar. Men så länge Stellantis har orderböckerna fulla behöver tillverkaren inte sänka priserna.
Det var på en pressträff i onsdags i samband med bokslutspresentationen som Carlos Tavares, vd för den gigantiska Stellantis-gruppen, svarade på frågor om produktionsutsikter och prispressen efter Teslas nya prislista.
Stellantis tillverkar Opel, Citroën, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, Jeep och Chrysler – bland annat – och är en världens största bilkoncerner.
Efter flera år av haltande produktion ser Tavares nu ljuset i tunneln.
– Situationen fortsätter att förbättras. Det senaste halvåret har vi kunnat hålla höga produktionsvolymer, sade Carlos Tavares om halvledarsituationen.
Teslas mycket kraftiga prissänkning tidigare i år har lett till spekulationer om när konkurrenterna kommer att följa efter. Hittills har Ford följt efter på den amerikanska marknaden och Mercedes har sänkt priserna i Kina.
Men Taveras menar att så länge tillverkarens orderböcker är fulla har man vad som i bilbranschen kallas ”pricing power”, alltså förmågan att behålla eller öka sina priser.
Men på sikt, efter första halvåret 2023, är det prissättningen en öppen fråga.
– För andra halvåret handlar det om orderintag och trender under våren, menade Carlos Tavares.
För att då behålla koncernens tvåsiffriga vinstmarginal handlar det om att kapa kostnader.
– Om vår ”pricing power” skulle erodera något, är lösningen att minska totalkostnaderna snabbare, sade Carlos Tavares.
Stellantis-koncernen kunde rapportera en omsättning på 180 miljarder euro, plus 18 procent jämfört med 2021. Vinsten var 16,8 miljarder euro, plus 26 procent.
I Nordamerika går det extra bra för Stellantis som noterar en vinstmarginal på i genomsnitt 16 procent på sina bilar. I USA var genomsnittspriset 53 000 dollar (550 000 kronor) för koncernens bilar. Bidragande orsak till det var dyra laddhybrider som till exempel Jeep Grand Cherokee.
Trots att halvledarkomponentbristen inte är lika påtaglig längre så fortsätter den att påverka produktionen av många modeller, bland annat Peugeot 308 och Peugeot 2008.
För bilbranschen som helhet spår många experter att ökad tillgång på halvledare kommer att halvera produktionsbortfallet.
Enligt Auto News förlorades 10,5 miljoner bilar i produktionen 2021 på grund halvledarbrist. 2022 ledde bristen till ett bortfall på 4,3 miljoner. Enligt analysföretaget Auto Forecast Solutions så kan bortfallet för 2023 stanna på 2-3 miljoner bilar, vilket skulle vara en påtaglig förbättring jämfört med tidigare siffror.
I dag har många halvledarkomponenter kommit ifatt och finns i lager, men fortfarande kan vissa vitala komponenter saknas för att bilarna ska bli kompletta och kunna produceras. Lösningen för vissa tillverkare har varit att ta bort vissa tillval och funktioner. GM har tagit bort uppvärmda och ventilerade säten på vissa suvar. BMW har tagit bort assisterad parkering på vissa modeller. Mercedes har tagit bort dyra audiotillval och trådlös telefonladdning på vissa modeller.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se