Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Steve Mattin blir designchef på Lada
Steve Mattin blir designchef på Lada
Steve Mattin blir designchef på Lada
Steve Mattin blir designchef på Lada

Steve Mattin ny designchef på... Lada

Som en bomb slog nyheten ned i mars 2009 – designchef Steve Mattin slutar på Volvo Personvagnar. Nu kommer nästa bomb – Steve Mattins nya uppdrag är att ansvara för designen hos... ryska Lada.

Nya Volvo S60 och V60 samt XC60 är tre populära bilar vars former tagits fram av Volvos tidigare designchef Steve Mattin. Redan halvåret innan nya S60-generationen gjorde entré gjorde Steve Mattin abrupt slut med Volvo. Många var smått chockade med tanke på att Mattins korta fyra år inom Volvo precis hade börjat sätta sin prägel på märket. Tidigare Volvo-designchefen Peter Horbury tog över efter Mattin.

 De senaste två åren har Steve Mattin jobbat som fristående designkonsult, men nu vet vi vilket som blir hans nästa stora uppdrag. Mattin har nämligen kommit överens med ryska AvtoVaz om att han ska vara designchef på Lada från och med 1 oktober i år. Det hela började med att före detta Ford-kollegan Anthony Grade, numera på Renault, kontaktade Volvos förre designchef. Att Renault har haft ett finger med i spelet förklaras av att den franska biltillverkaren sedan 2008 äger 25 procent av AvtoVaz.

 Steve Mattin, som kommer att bli stationerad i ryska Togliatti där AvtoVaz har sin stora fabrik, berättar för Car Design News att bland det första han kommer att göra är att sätta upp en liten designstudio i Moskva. Han ser sitt nya uppdrag som en utmaning för att återskapa det ryska bilmärket som i hemlandet har lång tradition och är en viktig aktör på den ryska marknaden.

 – Jag är glad över att vara tillbaka i bilbranschen och över att få vara kreativ igen. Det kommer att vara en intressant tid framöver, säger Steve Mattin som tidigare också varit designansvarig inom Mercedes.