Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Khunkorn/Shutterstock

Stopp för utsläppsrabatter

Nu vill EU-parlamentet stoppa utsläppsrabatterna. Bilarna måste bli lika rena i verklig trafik som de är i laboratorietesterna, i alla fall senast i september 2022.

Bakgrunden är de så kallade RDE-testerna som numera är obligatoriska. RDE står för Real Driving Emissions. De innebär att biltillverkarna måste koppla på mobila avgasmätare och sedan köra tester i verklig trafik. 2016 menade biltillverkarna att de inte skulle klara av att göra kväveoxid (NOx)-reningen så effektiv att den skulle klara av lagens gränsvärden, de som uppnås i laboratorietesterna. Därför förhandlade EU och bilindustrin fram en trappstege med rabatter på avgaskraven, så kallade ”konformitetsfaktorer”. Fram till årsskiftet 2020/2021 får NOx-utsläppen i RDE-tester ha konformitetsfaktor 2,1. Det betyder att NOx-utsläppen får vara 2,1 gånger större i verklig trafik.

Lagens NOx-gräns på 80 milligram per kilometer töjs därmed till 168 milligram.

Efter årsskiftet får NOx-utsläppen vara 1,43 gånger större i RDE-tester jämfört med lagkravet, det vill säga drygt 114 milligram.

Miljörörelsen har länge kritiserat NOx-rabatten, och lokala domstolsutslag har också pekat på att den är olaglig eftersom den strider mot de gränsvärden som gäller när bilar typgodkänns.

Volvo S90 med så kallad PEMS-utrustning inkopplad för att mäta utsläpp vid verklig körning.Volvo S90 med så kallad PEMS-utrustning inkopplad för att mäta utsläpp vid verklig körning.Volvo S90 med så kallad PEMS-utrustning inkopplad för att mäta utsläpp vid verklig körning.
Volvo S90 med så kallad PEMS-utrustning inkopplad för att mäta utsläpp vid verklig körning. Foto: ADAC

– Att tillåta biltillverkare att släppa ut mer avgaser är som att be polisen att gå tillbaka eftersom rånarna redan är i banken. Tusentals européers hälsa står på spel på grund av luftföroreningar. Biltillverkarna måste klara av kväveoxidutsläppen i verkligheten utan ytterligare dröjsmål, säger Alex Keynes på T&E, en tung miljölobbygrupp i Bryssel.

Tekniken finns tillgänglig. RDE-tester visar att 87 procent av bilarna med de senaste dieselmotorerna klarar gränsvärdet på 80 milligram.

EU-parlamentet satte stopp för vidare utsläppsrabatter i en votering torsdagen den 17 september. Beslutet togs att senast sista september 2022 måste bilar möta alla EU-krav på NOx-utsläpp även i RDE-tester. Man vill också att EU-kommissionen omedelbart sänker konformitetsfaktorn från 1,43 till 1,32 (knappt 106 milligram). Det som följer nu är förhandlingar mellan medlemsstaterna.