Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Stor bilsalong i Tyskland i höst – Volvo skickar Polestar

Massor av människor som tittar på massor av nya bilar.

Så brukar de stora bilsalongerna se ut.

Coronapandemin satte stopp för allt sånt men nu hoppas den stora tyska bilsalongen kunna arrangera något som i alla fall påminner lite om svunna tider.

Det pratades redan före coronapandemins utbrott för ett år sedan om krisen för de stora bilsalongerna. De ansågs vara för dyra för biltillverkarna och för otidsenliga i den nya digitala verkligheten.

När coronaviruset kom till Europa tvingades bilsalongen i Genève ställa in som ett av de allra första större eventen. Sedan dess har det heller inte varit ens en viskning om någon ny stor bilsalong.

Men hösten 2021 kan bli vändningen. Bilsalongen i Tyskland – som arrangerats i Frankfurt i närmare 70 år – flyttas till München och där finns det planer på att både släppa in publik och ett digitalt evenemang.

Polestar ställer ut

De tyska tillverkarna Volkswagen, BMW och Daimler har aviserat att de tänker vara med på salongen som arrangeras den 7 till 12 september. Andra tillverkare som aviserat att de kommer att ställa ut i München är Ford, Hyundai samt en handfull kinesiska tillverkare. Däremot har det varit tyst från Toyota, Renault och nya biljätten Stellantis, med varumärken som Peugeot, Opel och Fiat.

Om inte framför allt fler europeiska tillverkare ställer ut riskerar salongen att bli aningen vingklippt. Det behövs också minst en tillverkare från vardera Japan och Korea för att salongen ska kunna anses vara av globalt intresse.

Arrangören planerar att ta emot publik men också göra ett antal digitala evenemang.

Enligt arrangören kommer Volvo/Geely-märket Polestar att vara på plats även om Volvo Cars inte ställer ut. Inte heller kinesiska SAIC, Great Wall eller Xpeng kommer till München.