Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stora Enso

Stora Enso-fabrik blir Northvolt-anläggning

Northvolt har köpt upp Stora Ensos verksamhet Kvarnsvedens Bruk i Borlänge. Anläggningen ska utvecklas till en gigafabrik med syfte att tillverka battericeller.

I fjol meddelade Stora Enso att pappersfabriken Kvarnsvedens Bruk skulle stängas. Bruket grundades 1900 och har producerat pappersmassa i över 120 år innan det stängdes. 400 personer sades upp i samband med stängningen, men Stora Enso har kämpat för att hitta en lösning för de tidigare anställda. Vissa tidigare chefer från pappersfabriken kommer därför att stanna kvar under en övergångsperiod meddelar bolaget.

– Hållbarhet är huvudprioriteringen för Stora Enso och måste åtgärdas även i svåra tider. Därför har ett centralt fokus sedan vårt beslut att stänga platsen varit att hitta en ny ägare som, till fördel för det lokala samhället, kan fortsätta Stora Ensos långa och hållbart drivna arv i Kvarnsveden. Precis som Stora Enso levererar Northvolt moderna och innovativa lösningar som bidrar till en klimatvänlig framtid. Genom detta avtal blir Kvarnsveden en grund för fortsatt tillväxt, både för Northvolt och Borlänge stad, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Anläggningen har nu alltså sålts till Northvolt med tillhörande industriområde. Northvolt har för avsikt att renovera och rusta upp mycket av de befintliga lokalerna och anläggningens infrastruktur. Men syftet är att omvandla hela området till en ny gigafabrik för tillverkning av battericeller till elfordon.

LÄS OCKSÅ: Volvos och Northvolts batterifabrik hamnar i Göteborg 

Det finns fördelar med Kvarnsveden, bland annat goda järnvägsförbindelser, befintlig anslutning till det nationella elnätet och tillgång till rent vatten. Northvolt meddelar att man ska använda sig av enbart grön energi.

– Sedan Northvolts grundande har vi fokuserat på cirkulär batteriproduktion, men det är första gången vi kommer att återanvända en hel produktionsanläggning. Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik. Vi är stolta över att kunna öppna ett nytt kapitel i Borlänges historia som ett globalt industriellt nav, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Den nya fabriken ska starta de första delarna av verksamheten i slutet av 2024 och det förväntas sysselsätta upp till 1 000 personer. Anläggningen beräknas uppfylla enorma mängder beställningar globalt.

– Det finns en enorm global efterfrågan på hållbara, högkvalitativa litiumjonbattericeller och -system. Med ritningen som tagits fram vid Northvolt Labs och Northvolt Ett kommer vi nu att lägga in ytterligare en växel för att skala upp produktionen ännu snabbare och större än tidigare, säger Peter Carlsson.