Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andrei Kholmov / Shutterstock

Stora problem för AvtoVAZ – får inte tag på leverantörer

Ryska AvtoVAZ har stora problem med att få tag på underleverantörer på grund av Rysslands invarion av Ukraina. Nu tvingas de till tidigarelagt produktionsstopp. 

Den ryska biltillverkaren Avtovaz som bland annat tillverkar Lada, och hade tidigare hade svensken Bo Andersson som vd, har stora problem. Anledningen är så klart Rysslands invasion av Ukraina och de efterföljande sanktionerna mot landet. Under 2022 tvingades även den tidigare storägaren i företaget, Renault, att sälja sin andel för en rubel. Köpare var det ryska forskningsinstitutet NAMI.
Sedan dess har AvtoVAZ försökt fortsätta produktionen samtidigt som det gamla bilmärket Moskvich återuppstått, vars produktion ska ske i de gamla Renault-fabrikerna. AvtoVAZ har blivit tvungna att etablera nya logistikkorridorer, för att ersätta de cirka 200 olika komponenter som flera länder vägrat att exportera till dem. Något de ska ha lyckats med 2022. Men nu verkar korthuset falla.
”Under våren 2023 meddelade ett antal reservdelsleverantörer AvtoVAZ att de avslutade leveranser och bröt befintliga avtal om att upprätthålla leveranser 2023”, meddelar biltillverkaren i ett uttalande.

På grund av detta ska AvtoVAZ nu tidigarelägga sommarsemestern för att köpa tid att hitta nya leverantörer. Treveckorssemestern planerad att starta 24 juli flyttas nu till att börja 24 maj.
AvtoVAZ har tidigare meddelat att de siktar på att tillverka cirka 400 000 bilar under 2023. Under helåret 2022 tillverkade man 188 645 bilar. Samtliga biltillverkare i Ryssland levererade under 2022 totalt 450 000 bilar, det är den lägsta siffran sedan kollapsen av Sovjetunionen.