Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stort behov av ingenjörer till svensk fordonsindustri

Ingenjörer har blivit hårdvaluta för den svenska fordonsindustrin. Volvo Cars, AB Volvo, NEVS och så gott som alla underleverantörer är i behov av fler ingenjörer.

Det går bra för svensk fordonsindustri. Så bra på att det nästan råder brist på ingenjörer som kan jobba med den. Jag skriver nästan, eftersom tillverkarna själva inte riktigt vet hur stort behovet är. Volvo Cars, men även AB Volvo, NEVS och många underleverantörer, har redan nyanställt ett stort antal ingenjörer och ännu fler kommer behövas.

– Det har varit en ständig jakt på duktiga och kompetenta ingenjörer. Storleksordningen ett par tusen ingenjörer har tillkommit sedan krisåren 2008/2009, och det är inte slut än. Vi fortsätter att anställa och kommer säkert att anställa ytterligare ett par hundra ingenjörer under 2016. Och utöver dessa sysselsätter ju de som utvecklar vår lilla plattform (CMA) på Lindholmen ytterligare ett par tusen ingenjörer. Detta är någonting som jag tror vi aldrig varit med om tidigare i fordonsindustrin i Sverige, säger Magnus Sundemo, som är fackordförande för Sveriges Ingenjörer/Akademikerna vid Volvo Cars, till SR P4 Göteborg.

Magnus Sundemo, som är fackordförande för Sveriges Ingenjörer/Akademikerna vid Volvo Cars, är glad över att det går så bra för svensk bilindustri.Magnus Sundemo, som är fackordförande för Sveriges Ingenjörer/Akademikerna vid Volvo Cars, är glad över att det går så bra för svensk bilindustri.Magnus Sundemo, som är fackordförande för Sveriges Ingenjörer/Akademikerna vid Volvo Cars, är glad över att det går så bra för svensk bilindustri.
Magnus Sundemo, som är fackordförande för Sveriges Ingenjörer/Akademikerna vid Volvo Cars, är glad över att det går så bra för svensk bilindustri.

Framtiden ser ljus ut för svensk fordonsindustri. Volvo har stora planer, men samtidigt gäller det att hålla hårt i de ingenjörer som man redan har.

– Vi utvecklar bilar i en takt och på ett sätt som vi aldrig har gjort förut. Vi satsar på elbilar, självkörande bilar och vi ligger dessutom i täten på dessa områden i världen. Vi siktar ju till exempel på att ha en miljon eldrivna bilar på vägarna 2025. Det gör också att andra blir intresserade av våra ingenjörer. Våra ingenjörer är attraktiva och en del jobbar numera på Apple, Google och Tesla. Och det måste ju vara bland det bästa betyg svensk fordonsindustri kan få, säger Magnus Sundemo.

Utvecklingen av Volvos nya, mindre plattform CMA, engagerar många ingenjörer.Utvecklingen av Volvos nya, mindre plattform CMA, engagerar många ingenjörer.Utvecklingen av Volvos nya, mindre plattform CMA, engagerar många ingenjörer.
Utvecklingen av Volvos nya, mindre plattform CMA, engagerar många ingenjörer.

Det har blivit svårt att få tag i ingenjörer som kan jobba inom fordonsindustrin. Det har gått så pass långt att Arbetsförmedlingen nu erbjuder arbetslösa oljeingenjörer i Norge en gratis utbildning för att istället kunna jobba inom fordonsindustrin i Sverige.

– Det är nog inte bara att välja och vraka bland jobben för nyutexaminerade ingenjörer, men vi märker ett stort sug och vi får många samtal från nya ingenjörer som söker efter sitt första jobb och som då ofta får ett jobberbjudande hos Volvo eller någon annan. Och inte bara på tjänstemannasidan, utan vi anställer mycket folk även till vår produktion. Flera tusen har fått jobb inom produktionen på Volvo, säger Magnus Sundemo.

– Det är så himla kul och spännande att se att bilindustrin, som var mer eller mindre uträknad för fem, sex år sedan, nu är den stora motorn i svensk industri.