Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hedin Bil

Stort ras för nybilsförsäljningen 2020

Den svenska bilbranschen tror på ett rejält ras för nybilsförsäljningen under coronaåret 2020. Prognosen låg från början på 330 000 bilar, redan det lägre än de senaste åren, men nu tror Bil Swedens vd Mattias Bergman att försäljningen sjunker så lågt som till 270 000 bilar.

Coronaviruset har lamslagit svensk ekonomi och flera bilfabriker har tvingats stänga under våren. De mest optimistiska hoppas kunna börja bygga bilar igen den 20 april men produktionsstoppet kan pågå längre än så.

I Sverige tror bilbranschorganisationen Bil Sweden att coronakrisen kommer att påverka nybilsförsäljningen kraftigt. Prognosen för hela 2020 låg på en total försäljning av 330 000 personbilar och 47 000 lätta lastbilar. Men nu skriver Bil Sweden ner sina prognoser för 2020 till 270 000 personbilar och 38 000 lätta lastbilar.

LÄS OCKSÅ: VW-chefen anser att Sverige är unikt

– De minskade bilregistreringarna under första kvartalet kan inte kopplas till coronautbrottet, men från och med andra kvartalet förväntar vi oss att coronaeffekterna kommer att ge avtryck i registreringsstatistiken, skriver Bil Swedens vd Mattias Bergman i ett pressmeddelande.

– Det är ett osäkert läge för både efterfrågesidan och utbudssidan. I stort sett alla bilfabriker världen runt står stilla samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans kommer att påverka bilmarknaden, fortsätter Mattias Bergman.

LÄS OCKSÅ: Så klarar din bilverkstad coronakrisen

Flera tillverkare säkrar nu sina fabriker för att kunna ta emot bilarbetarna igen. Men ledet av underleverantörer är skört och tillverkningen av bilar är beroende av ett flöde av delar över öppna gränser.

– Trots det osäkra läget är vår bedömning att omställningen mot elektrifieringen kommer att fortsätta. Vår prognos för andelen laddbara bilar ligger därmed kvar på 30 procent för 2020. Fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligger kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon, säger Mattias Bergman.

Under bilkrisen 2008-2009 sjönk nybilsförsäljningen till 213 000 bilar och gick under 270 000 också 2013. 2017 var ett rekordår för svensk nybilsförsäljningen med totalt 379 393 sålda bilar.

LÄS OCKSÅ: Starkt uppsving för motorcykel- och mopedbranschen