Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Studie: Underleverantörer förblir beroende av förbränningsmotorn

En ny studie visar att underleverantörer till stor grad fortsatt förlitar sig på förbränningsmotorn. Inte mindre än 85 procent av leverantörernas försäljning kommer i från förbränningsteknik.

Biltillverkarnas underleverantörer är mitt i en övergång till elektrisk mobilitet, men trots det kommer 85 procent av försäljningen fortfarande från förbränningsteknik. Det pekar en ny studie på, framtagen av VDA, den tyska intressegruppen för bilindustrin, och brittiska bokföringsfirman Deloitte.

Studien avslutades tidigare i år och fann att den överhängande majoriteten av underleverantörerna stöder elektromobilitet som framtidens teknik där över 80 procent ser att detta kommer etablera sig som standardtekniken. De allra flesta svarande (över 80 procent) har även börjat omställningen till elektromobilitet – endast tio procent ser ingen anledning till att försöka ställa om.

88 procent förväntar sig att förbränningsmotorn inte kommer ersättas av elektromobilitet förrän 2030 eller senare. Några svarande förutsätter att bränsleceller eller syntetiskt bränsle också kan bli standardteknik. Underleverantörerna svarade att de planerar att inverstera över 30 procent av forsknings- och utvecklingsbudgeten på elektrifieringsteknik.

Många tänker sig dessutom att använda pengarna som försäljningen av förbränningstekniken genererar till att bygga upp expertisen kring elektromobilitet.

– Investeringsbeteendet hos underleverantörerna visar att de förväntar sig att försäljningen av elbilar ska öka avsevärt, säger Harold Proff, bilindustrichef på Deloitte och fortsätter:

– Det visar även att företag fokuserar på en strategisk omställning. En stor del söker ett kontrollerat, långsamt uttåg från marknaden med förbränningsteknik samtidigt som man bygger upp affärsdelen för elektrisk mobilitet.

Han tillägger att endast en liten del av leverantörerna försöker sig på en snabb omställning. Bland de största hindren för ett kvickt skifte nämns brist på politiskt stöd och osäkerhet kring planeringen. Andra faktorer som högre krav på hållbarhet, en långsam expansion av förnybara energier och ett underskott på kompetent arbetskraft nämns även.

Vad underleverantörerna däremot skulle vilja se är lägre skatter och energikostnader, en minskning av byråkratin, snabbare tillväxt av laddningsinfrastrukturen och en större flexibilitet på arbetsmarknaden.

– Företagen arbetar för att kunna ställa om, men för att en framgångsrik och hållbar omställning ska bli verklighet är nya politiska och ekonomiska ramverk av största vikt, säger VDA:s president Hildegard Müller.